Întreruperea tratamentului pentru TBC înseamnă moarte

853
Întreruperea tratamentului pentru TBC înseamnă moarte - c50fce8328014152e8b82ee86eb4d82f.jpg
De tuberculoză se scapă, dar numai dacă tratamentul este urmat cu strictețe și fără să fie întrerupt. În caz contrar, bolnavii dezvoltă rezistență la medicamente și ajung să se chinuiască prin spitale, tot încercând alte terapii. Ba chiar, poate surveni și decesul.

Specialiștii pneumologi și ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța s-au reunit, ieri, cu ocazia Zilei Mondiale Împotriva Tuberculozei, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la modul cum trebuie urmat tratamentul. Se impune această atenționare, căci bolnavii nu conștientizează cât rău își fac întrerupând terapia.
"Ajung să dezvolte o formă rezistentă la medicamente, din vina lor. Tratamentul durează șase luni, dar pacienții renunță după primele două luni și ajung să nu mai răspundă la terapiile inițiale. Sau iau medicamente după preferințe, nu după indicațiile medicilor", au afirmat medicii.
Numărul celor care au dezvoltat această formă gravă a bolii este în creștere. Astfel, dacă în 2009 erau 40 de constănțeni cu tuberculoză MDR (multi-drug resistant), anul trecut numărul lor a ajuns la 64. Acești bolnavi au nevoie de medicamente mai puternice, mai scumpe, de terapii mai complexe. Dacă în ceea ce privește tuberculoza obișnuită șansele de vindecare sunt de aproximativ 85%, șansele celor cu tuberculoza MDR sunt mult mai mici. Ba chiar apar complicațiile și decesul. De altfel, anul trecut 17 constănțeni au fost răpuși de TBC.

Centru la Agigea pentru bolnavii rezistenți la antibiotice
În prezent, singurele unități sanitare unde pot fi tratați bolnavii care nu mai răspund la medicamente sunt în Capitală și în Neamț. Intenția autorităților sanitare din Constanța este să realizeze un compartiment pentru tratarea lor și în județul nostru, la Spitalul de Ftiziologie Agigea. Potrivit dr. Constantin Dina, șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța, au fost purtate discuții cu Ministerul Sănătății, iar răspunsul a fost favorabil.
"Cel mai probabil, compartimentul va deveni funcțional de la jumătatea acestui an, după clasificarea spitalelor. În plus, trebuie dezafectat un tronson al spitalului și schimbate circuitele", a declarat dr. Constantin Dina. De menționat că în unitatea din Agigea sunt tratați și pacienții cu tuberculoză osoasă.

Mai puțini pacienți
În schimb, este în scădere incidența tuberculozei în rândul populației. Anul trecut, Constanța s-a situat pe locul 8 la nivel național, după ce, în trecut, ocupase locurile fruntașe. Astfel, potrivit statisticii prezentate de pneumologi, anul trecut au fost înregistrate aproape 900 de cazuri (în 2008 au fost depistate 1012 bolnavi). La nivelul municipiului Constanța au fost depistate, în 2010, în jur 450 de cazuri, dintre care 23 la copii.
Mai mult, aproximativ 75% dintre pacienții internați anul trecut în Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare au fost depistați cu această boală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4563 secunde