Jumătate din hipertensivi nu țin boala sub control

423
Jumătate din hipertensivi nu țin boala sub control - florianstoian3-1354053184.jpg
Șapte milioane de pacienți hipertensivi sunt înregistrați la ora actuală în sistemul de sănătate din România, însă numai jumătate dintre ei își cunosc valorile tensionale. Problemele nu sunt nici pe departe rezolvate dacă ne gândim că doar 50% din acest procent se tratează. 
"Creșterea valorii tensionale peste 13,9 este considerată hipertensiune arterială. Factorii de risc sunt diabetul zaharat, supraponderabilitatea, consumul excesiv de sare și lipsa mișcării", a explicat dr. Florian Stoian, medic specialist cardiologie. 
Cele mai frecvente cauze ale hipertensiunii arteriale secundare sunt: afecțiuni tiroidiene, afectarea aortei renale, în special la femeile tinere, prin angiodisplezie și ateroscleroză, întâlnită la vârste înaintate, sau afecțiuni ale rinichilor. 
"Hipertensiunea arterială poate determina simptome ca amețeli, dureri de cap, mai ales în a doua jumătate a nopții sau dimineața la trezire, asociate cu zgomote în urechi și tulburări de vedere. Creșterea bruscă a valorii tensiunii arteriale poate determina o insuficiență ventriculară stângă acută. Poate precipita agravarea durerilor de piept, adică angina pectorală, și poate produce disecția de aortă sau accidente vasculare cerebrale", a completat dr. Stoian. 
Medicul recomandă o serie de măsuri pe care pacientul hipertensiv trebuie să le aibă în vedere: să evite consumul crescut de sare, de afumături și produse murate, să își controleze valoarea colesterolului și a trigliceridelor și să facă mișcare cel puțin 15 minute pe zi. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3357 secunde