Legătura dintre tutun și cancerul oral

185
Legătura dintre tutun și cancerul oral - legtutuncanceroral-1394983387.jpg

Articole de la același autor

Statisticile sunt din ce în ce mai îngrijoră-toare, din cauză că numărul cazurilor de cancer oral crește de la an la an. Potrivit csid.ro, unul dintre motive este că, în ultimele decenii, numărul fumătorilor a atins cote alarmante.
Dar ce este cancerul oral? Încadrat în categoria cancerului capului și al gâtului, cancerul oral se poate dezvolta în orice zonă a cavității orale sau oro-maxilo-faciale, iar în majoritatea cazurilor, primele semne apar la nivelul limbii sau al planșeului bucal. Aproape toate cazurile de cancer oral sunt caracterizate prin dezvoltarea de celule scuamoase, plate, care acoperă suprafețele limbii, obrajilor și ale buzelor.
Bărbații tineri, cei mai predispuși. Alarmant mai este și faptul că bărbații tineri, cu vârste de până în 50 de ani, sunt cei mai afectați de această cumplită boală. Explicația pentru acest lucru este aceea că tot  mai mulți bărbați sunt purtători ai tulpinilor cancerigene ale virusului Papilloma uman (HPV), iar când cancerul oral evoluează, se răspândește în organism prin intermediul sistemului limfatic. Astfel, celulele canceroase (scuamoase) care pătrund în sistemul limfatic sunt transportate de limfă, apărând mai întâi lângă ganglionii limfatici localizati la gât.  
Recunoașterea simptomelor. Medicii atrag atenția că aspectul cel mai  important în depistarea cancerului oral este recunoașterea simptomelor în stadii incipiente. De precizat că primul semn care ar trebui să ridice suspiciune de boală, este mărirea exagerată în volum a ganglionilor, însoțit, frecvent, de dificultate la înghițire. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Februarie 2014
Stire din Sănătate : Drama constănțenilor bolnavi de cancer
Pagina a fost generata in 0.4903 secunde