Lipsa de somn mărește riscul de crize cardiace

592
Lipsa de somn mărește riscul de crize cardiace - insomnia-1319571277.jpg
Mai mult de o treime din populație suferă de insomnie, iar această tulburare poate provoca crize cardiace. Cel puțin asta a demonstrat un studiu norvegian publicat luni în Sta-tele Unite ale Americii. Cercetătorii norvegieni au evaluat creșterea riscului de criză cardiacă între 27 și 45%, potrivit gravității tulburărilor de somn. Aceștia au stabilit trei mari simptome de insomnie, cu o evaluare adecvată a riscului cardiac.
Primul simptom constă în faptul că persoana nu a adormit cu ușurință aproape de fiecare dată într-o lună, ceea ce mărește riscul unei crize cardiace cu 45%.
De asemenea, în cazul în care somnul este întrerupt în timpul fiecărei nopți din ultimele 30 de zile, riscul unui atac de inimă crește cu 30 de procente.
Al treilea simptom, când persoana se simte obosită la trezire mai mult de o dată pe săptămână, face ca riscul să crească cu 27%.
Cercetările stau în baza răspunsurilor a 52.610 norvegieni la un chestionar despre insomnie, în cadrul unei anchete asupra sănătății realizate între 1995 și 1997. Autorii studiului au analizat și dosarele medicale din spitale și statistica deceselor.
"Dificultățile celor care adorm greu sunt frecvente și destul de ușor de tratat", menționea-ză autorul principal al studiului, doctorul Lars Erik Laugsand de la Universitatea din Trondheim (Norvegia).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5702 secunde