Mai mult de o treime din bărbații români sunt fumători

233
Un bărbat român fumează în medie cât două femei, potrivit rezultatelor Eurobarometrului realizat de Comisia Europeană. Mai mult, conform Societății Române de Pneumologie, în România peste o treime dintre bărbați sunt fumători. Potrivit Eurobarometrului, 37,6% dintre bărbații români sunt fumători, în timp ce doar 12,5% dintre femei fumează.
Pe de altă parte, specialiștii atenționează că dependența de tutun la femei este mai puternică decât la bărbați. "Este dovedit că incidența cazurilor de fumat este mai mare în rândurile bărbaților, iar România nu face excepție. Totuși, femeile renunță mai greu la acest obicei din motive de ordin emoțional. În special femeile tinere sunt cele mai afectate de acest viciu. Ajutorul de specialitate din partea unui medic este absolut necesar în cazul renunțării la fumat", spune dr. Dumitru Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie și al Rețeaua pentru Prevenirea Fumatului în România.
Reprezentanții Societății Române de Pneumologie citează rezultatele cercetărilor realizate de către Universitatea de Medicină din Hong Kong, potrivit cărora femeile renunță mai greu la fumat decât bărbații. Dificultatea se datorează faptului că femeile apelează la țigară în momente încordate când aceasta este transformată, la nivel psihic, într-un sprijin pentru depășirea stresului și a depresiei.
Studiile de profil realizate în ultimii 20 de ani arată că femeile fumătoare sunt mai vulnerabile în fața cancerului și a bolilor respiratorii decât bărbații fumători. De asemenea, conform raportului Eurobarometru, moartea cauzată de fumat poate fi evitată dacă se iau măsuri eficiente din timp.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 12 Mai 2010
Stire din Sănătate : Ce spun ochii despre sănătate
Pagina a fost generata in 2.0017 secunde