Copiii născuți prin cezariană, predispuși la astm

519
Copiii născuți prin cezariană, predispuși la astm - 4818aa4f492207f5e434cc6c5c4161bb.jpg
Un studiu publicat de către cercetătorii olandezi sugerează faptul că există o legătură între nașterea prin cezariană și creșterea riscului de apariție a astmului la copil. Nașterea pe această cale pare a influența funcționalitatea sistemului imun al bebelușului, ceea ce poate determina apariția clinică a astmului, dar și predispoziția spre alergii. Printre principalii factori implicați în această observație, anume afectarea sistemului imun, este suprimarea celulelor T reglatorii, răspunzătoare de dezvoltarea și buna funcționare a întregului sistem imun.
Specialiștii sunt foarte surprinși și încurajați de rezultatele studiului, deoarece acestea sugerează existența unei importante legături cauzale între modul în care un bebeluș este născut și felul în care sistemul lui imun va funcționa de-a lungul vieții. Studiul a inclus peste 3.000 de copii, dintre care 247 născuți prin cezariană. Riscul estimat al acestora a fost cu 80% mai mare de a dezvolta astm comparativ cu al copiilor născuți pe cale vaginală. Asocierea a fost chiar mai puternică în cazul copiilor ai căror părinți au alergii, ceea ce sugerează și existența unei influențe genetice.
Acești copii au un risc de aproape trei ori mai mare de a deveni astmatici până când împlinesc vârsta de opt ani. Din grupul copiilor incluși în studiu, 12% au fost în final diagnosticați cu astm pentru care au primit tratament cu costicosteroizi inhalatori. Studiul a fost realizat ca urmare a observației că rata de diagnosticare a astmului a crescut semnificativ în ultimii ani, în paralel aproape cu rata de nașteri prin operație cezariană. Dacă în 1970, de exemplu, se efectuau doar 5% nașteri prin cezariană (și doar în situații grave), în anul 2.000 procentul a crescut la peste 30%.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 12 Mai 2010
Stire din Sănătate : Ce spun ochii despre sănătate
Pagina a fost generata in 2.6634 secunde