Monitorizarea alimentației - esențială pentru tratarea diabetului zaharat la copii

621
Monitorizarea alimentației - esențială pentru tratarea diabetului zaharat la copii - 5a739944eb9dea15858e6625a5ea70e3.jpg
Asociația copiilor și tinerilor cu dia-bet "Sweet Land" Constanța a organizat, duminică, 9 mai, prima ediție a cursului "Managementul diabetului zaharat la copil", destinat părinților și medicilor, în scopul recunoașterii și tratării din vreme a diabetului.
La curs au participat 34 de medici rezidenți, pediatri și de familie cărora li s-a explicat care sunt simptomele diabetului zaharat și care sunt problemele întâmpinate în diagnosticarea acestei boli.
Astfel, potrivit dr. Cristina Mihai, medic pediatru cu supraspecializare diabet și boli de metabolism în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, cea care a susținut cursul, una dintre problemele resimțite de copiii cu diabet este lipsa fondurilor pentru testarea lor. Pentru a ține boala sub control, în multe situații, se impune efectuarea și a zece teste de glicemie pe zi. Fondurile alocate prin programul național de sănătate, cât și resursele financiare ale familiei, nu permit mai mult de patru teste ale glicemiei pe zi. În lipsa unei monitorizări corecte, pot apărea complicațiile, de-a lungul vieții: bolile cardiovasculare, insuficiența renală, orbire, amputarea membrelor.
De asemenea, o atenție deosebită trebuie acordată și alimentației - carbohidrații din hrana copilului bolnav de diabet zaharat trebuie calculați cu strictețe, fără a se îngădui excesul de dulciuri care, mai mult decât altor micuți, le-ar putea dăuna sănătății.
Exercițiile fizice nu trebuie excluse, ci din contră, a arătat dr. Cristina Mihai. Copiii cu diabet trebuie să facă sport, dar sub supraveghere și cu o alimentație corespunzătoare.
Următorul curs, pe aceeași temă, se va desfășura duminică, 23 mai, între orele 9,00 și 14,00, în sala de ședințe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Persoanele interesate se pot înscrie prin intermediul paginii web www.sweetland. ro, costul cursului fiind de 50 de lei. Reprezentanții Asociației "Sweet Land" au mai precizat, pentru cadrele medicale interesate, că expunerea este acreditată cu puncte (credite) de educație continuă de Colegiul Medicilor Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 12 Mai 2010
Stire din Sănătate : Ce spun ochii despre sănătate
Pagina a fost generata in 1.576 secunde