Mare atenție! Depresivul nu are vârstă

199
Mare atenție! Depresivul nu are vârstă - depresie-1526049566.jpg

Articole de la același autor

Depresia și anxietatea se asociază frecvent, în cele mai multe cazuri existând această relație de cauzalitate, a declarat medicul Mirela Manea, care este coordonatorul științific al celei de-a V-a ediții a Conferinței naționale interdisciplinare "Stresul, anxietatea, depresia".


"Este o temă în care patologia poate fi foarte variată. În stres, anxietate, depresie discutăm de potențiale cauze și mă refer la stres și despre tipurile de manifestări care pot fi generate de stres (...). Până acum ceva timp se tot spunea că stresul determină depresia. Datele științifice merg către acest tip de legătură între stres și depresie și mă refer, în special, la efectul toxic pentru creier al stresului cu riscul apariției depresiei. Deci există un cerc vicios, în care, odată intrat, poți să faci depresie. Pe de altă parte, nu la toată lumea acest lucru se poate întâmpla, pentru că există persoane care răspund bine la stres și au o altă evoluție comparativ cu persoanele care expuse la stres fac depresie. (...) Pe de altă parte, când vorbim de depresie nu vorbim numai de depresie, putem vorbi numai de ea într-un procent mic. Depresia și anxietatea sunt comorbide frecvent, se asociază frecvent. În cel mai mare procent există această relație. Care apare prima - greu de spus. Nu știm care o determină pe cealaltă, cert este că amândouă se potențează una pe alta și evoluția este una total negativă din punctul de vedere al funcționării persoanei respective. Când mă refer la funcționare nu mă refer numai la cea profesională, ci și la cea socială și bineînțeles familia, unde ar trebui să fie implicată o astfel de persoană", a afirmat medicul.
Potrivit acesteia, numărul de cazuri care se prezintă la cabinet a crescut.


"Dacă s-au înmulțit cazuri? Da. Dar îmi este greu să spun dacă acest da este autentic ca și număr de cazuri care au crescut sau dacă da este dat de adresabilitatea către cadrele medicale sau către psiholog. Ceea ce este bine este faptul că oamenii au început să conștientizeze depresia, să se împământenească ca și tip de afecțiune, sigur este la modul general, noi vorbim de diverse tipuri de tulburări depresive pe care le fac pacienții, dar ideea este că înțeleg că este o afecțiune, înțeleg că trebuie să vină la medic, înțeleg că trebuie să aibă relația cu ceilalți", a susținut Mirela Manea.


Medicul a explicat că depresivul nu are vârstă, aceasta putând merge de la 18 la 80 de ani.
"Fiecare etapă de viață are un anumit profil de depresie. Spre ce vreau eu să trag semnalul de alarmă este depresia la vârsta înaintată, care poate fi factor de intrare în demență. Frecvent și de proastă evoluție este depresia asociată demenței sau intrarea în demență prin depresie, pentru că la un moment dat nu știi exact cât este depresie, cât este deteriorare. Atunci, dacă nu sesizezi, nu diagnostichezi și nu intervii precoce în depresie ca și atitudine terapeutică riscul mare este să se asocieze demența și practic să fie ravagii făcute la nivelul persoanei respective. În amândouă cazurile vorbim de deteriorare cognitivă și depresie și în demență, fiecare prin alt mecanism, dar potențate unul cu altul", a arătat Mirela Manea.


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1309 secunde