Mare atenţie pe timpul verii! Protejaţi-vă ochii de razele soarelui!

461
Mare atenţie pe timpul verii! Protejaţi-vă ochii de razele soarelui! - fond-vedere-2-1718289820.jpg

Articole recomandate

Soarele strălucitor şi puternic din timpul anotimpului cald poate declanşa afecţiuni grave nu numai asupra pielii, ci şi asupra ochilor. În această perioadă, ochii sunt mult mai expuşi la lumina puternică, dar şi la praf, toxine, particule fine sau poluarea din atmosferă. Acesta este şi motivul pentru care vara trebuie să luați măsuri suplimentare de îngrijire a vederii.

Chiar dacă mergeţi la plajă, vă relaxaţi la piscină sau vă plimbaţi prin parc, ar trebui să ţineţi cont de faptul că şi ochii pot suferi arsuri din cauza soarelui. Cei care lucrează în aer liber, persoanele cu ochii deschişi la culoare sau cele care iau medicamente fotosensibilizatoare sunt cele mai afectate de razele ultraviolete. Cu toate acestea, medicii recomandă tuturor să îşi protejeze vederea pentru a nu se confrunta, mai târziu, cu diverse afecţiuni oculare. Dacă nu vă protejaţi vederea corespunzător, razele ultraviolete sunt capabile să penetreze corneea şi să ajungă la cristalin şi retină, iar expunerea excesivă la acestea poate duce chiar până la degenerescenţă maculară şi la cataractă.

Mai mult, expunerea la radiaţiile UV, în special cele reflectate în nisip, poate declanşa arsuri la nivelul ochilor. „Persoanele afectate simt nevoie de a clipi excesiv, au senzaţia de nisip în ochi, lăcrimează, au ochii inflamaţi şi prezintă dificultăţi în tolerarea luminii puternice”, a explicat dr. Eliza Avram, medic oftalmolog.

Dr. Avram a precizat că un alt risc al expunerii la soare fără o protecţie adecvată a ochilor este cheratita fotocromică, o inflamaţie a corneei ce poate duce la suprainfectarea ochiului şi se manifestă prin usturimi, prurit şi mâncărimi. Conform spuselor oftalmologului, dacă nu vă protejaţi ochii de soare riscaţi să suferiţi tulburări maculare la nivelul celulelor fotocromatice din interiorul ochiului. „Radiaţiile solare pot distruge pigmentul retinian, ceea ce afectează claritatea vederii, iar pacientul începe să vadă lucrurile în ceaţă. Un alt efect negativ este alterarea vitrosului - lichidul transparent din interiorul globului ocular”, a menţionat medicul.

Vara se înmulţesc şi conjunctivitele

Soarele puternic nu este singura cauză a afecţiunilor vederii pe timp de vară. Ochii trebuie protejaţi şi atunci când mergeţi la piscină, deoarece, acolo vă puteţi îmbolnăvi foarte uşor de conjunctivită. „În această perioadă, pacienţii suferă de conjunctivită după ce au stat în curent sau într-o încăpere cu aer condiţionat, dar se pot îmbolnăvi şi cei care merg la ştranduri sau piscine care nu au o clorinare standard. După o baie în piscină se poate dezvolta o conjunctivită destul de complicată în urma infectării cu bacteria Chlamydia”, a precizat dr. Eliza Avram. Medicul a explicat că acest lucru se întâmplă din cauza clorinării prea slabe a bazinelor care nu sunt întreţinute după standardele în vigoare. „Din cauză că nu este introdusă o cantitate suficientă de clor în apă, aceste bacterii devin mai puternice”, a afirmat oftalmologul. Pentru a evita orice risc de îmbolnăvire, medicul a recomandat celor care frecventează astfel de locuri să nu intre în apă fără ochelari protectori şi să se spele imediat pe faţă şi pe mâini cu apă şi săpun după ce au ieşit din bazin. Totodată, există şi modalităţi naturale pentru a ocroti vederea în perioada anotimpului cald. Astfel, pentru a avea ochii protejaţi şi puternici, trebuie să mâncaţi morcovi, cartofi dulci, varză, cireşe, caise, somon sălbatic, migdale, seminţe de dovleac şi năut. Toate aceste alimente naturale sunt bogate în nutrienţi precum betacaroten, zinc, vitamina E şi acizi graşi esenţiali. Pe de altă parte, ar trebui să reduceţi aportul de zahăr din alimentaţie, deoarece excesul de glucoză din organism se depozitează la nivel ocular şi creşte riscul cataractei şi chiar al orbirii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8858 secunde