Măsuri de prevenire a cancerului de col uterin

1414
Măsuri de prevenire a cancerului de col uterin - f7f9aec108283fc34065ced39c301528.jpg
Cancerul de col uterin reprezintă, în țara noastră, prima cauză de mortalitate în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani. Cauza maladiei este papilomavirusul uman (HPV) și se manifestă prin creșterea necontrolată a celulelor din care este constituit colul uterin. Simptomele apar doar în fazele avansate ale bolii, când nu se mai poate face nimic, de aceea este foarte importantă depistarea precoce a maladiei.

Testul citologic Babeș-Papanicolau, prezervativul și vaccinarea
Cea mai bună prevenție a afecțiunii este testul Babeș-Papanicolau, care poate depista o posibilă anomalie celulară. Cu cât este descoperit mai repede cancerul de col uterin, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari.
Viețile multor femei au fost salvate pentru că boala a fost depistată într-o fază precoce, ca rezultat direct al testelor citologice Babeș-Papanicolau.
Potrivit dr. Marius Calomfirescu, medic specialist obstetrică-ginecologie, "acum, pe lângă efectuarea periodică a testelor citologice, vaccinarea poate reduce suplimentar riscul de apariție a cancerului de col uterin".
Cele două vaccinuri împotriva cancerului de col uterin, care se găsesc în farmacii, sunt Gardasil și Cervarix și au rolul de a stimula sistemul imun prin asigurarea unui grad suplimentar de protecție împotriva infecției cu HPV.
Screening-ul este important, însă nu poate depista toate leziunile precanceroase sau toate formele de cancer, a completat medicul specialist de obstetrică-ginecologie. "Screening-ul cervical, efectuat prin testare citologică Papanicolau, permite depistarea precoce a leziunilor precanceroase asociate infecției cu HPV, care pot evolua spre cancer", a atras atenția ginecologul.
Riscul apariției cancerului de col scade cu aproximativ 80% la femeile care sunt examinate regulat în cadrul programelor de screening. "Cu toate acestea, screening-ul nu poate preveni infecția cu HPV și nici nu poate depista toate leziunile - adeno-carcinoamele sunt localizate mai profund la nivelul colului, în comparație cu carcinomul cu celule scuamoase", a subliniat medicul.
Prezervativele pot reduce riscul de infecție cu HPV. Specialiștii atrag atenția însă că nu protejează pe deplin, deoarece pielea din imediata vecinătate a regiunii genitale poate fi purtătoare de virus. "Prezervativele sunt o măsură de precauție utilă în general, întrucât vă pot proteja împotriva unei game largi de infecții cu transmitere sexuală", a atras atenția dr. Marius Calomfirescu.

Campanie de informare, derulată de Ministerul Sănătății
Pentru o mai bună informare a populației cu privire la cancerul de col uterin, riscurile și măsurile care pot fi luate, Ministerul Sănătății (MS) a demarat, anul trecut, o campanie de vaccinare a fetițelor de clasa a IV-a, însă a fost înghețat după ce doar 2% din grupul țintă a fost vaccinat.
Anul acesta, reprezentanții MS au decis să demareze mai întâi o campanie de informare pentru prevenirea cancerului de col uterin, sub mesajul "Tu decizi pentru sănătatea fiicei tale. Informează-te!" și, doar după aceea vor stabili ce anume este de făcut. "Vom derula o campanie de informare și numai după evaluarea ei, vom decide dacă vom relua sau nu vaccinarea", a declarat Ion Bazac, ministrul Sănătății. Campania va viza părinții, medicii și profesorii, principalele categorii responsabile de dezvoltarea copiilor.
Campania de informare presupune trei etape principale de transmitere a informațiilor. "În prima etapă, comunicarea va viza direct medicii responsabili de vaccinarea în școli și profesorii diriginți ai claselor a VI-a și a VII-a (anul școlar 2009-2010). În a doua etapă, aceștia se vor întâlni în școli cu părinții, pentru a le asigura cât mai multe informații, corecte și complete, care să-i ajute să decidă în ceea ce privește protejarea sănătății copiilor și reducerea riscului de a dezvolta cancer de col uterin. A treia etapă presupune evaluarea campaniei de informare, prin intermediul unui sondaj de opinie, derulat după toate regulile statistice și de sănătate publică", a precizat ministrul. Evaluarea urmărește să identifice gradul de deschidere față de vaccinarea pentru prevenirea cancerului de col uterin. "În funcție de rezultat, vom decide cât de oportună este derularea programului de vaccinare", a adăugat Bazac.
În următoarele luni, părinții vor avea acces direct la informații avizate și complete despre prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare anti-HPV pe site-ul www.informareHPV.ro și la numărul gratuit de informare TELVERDE: 0800800008.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0264 secunde