Măsurile de prim ajutor pentru luxații

4951
1
Măsurile de prim ajutor pentru luxații - b796d0e168fec2fecf1f71b40343933f.jpg
Luxația presupune ruperea unui ligament care asigură conexiunea între oase sau cartilaje. Părțile corpului cele mai expuse riscului producerii de luxații sunt glezna, genunchiul și încheietura mâinii. Specialiștii spun că fiecare persoană ar trebui să știe cum să acționeze într-o primă fază, înainte de prezentarea la medic, pentru a nu apărea complicațiile.
Asemenea, entorsei și fracturii, luxația este un traumatism ortopedic și este produsă de afectarea țesuturilor moi ale articulațiilor. Gravitatea luxației este mai mare decât a unei entorse (leziuni ale articulațiilor și ligamentelor), dar mai scăzută decât a unei fracturi (întreruperea continuității unui os). "Luxațiile reprezintă trauma-tisme severe ale articulațiilor, care permit deplasări ale oaselor, până la pierderea totală a contactului dintre ele", a afirmat dr. Simona Dinu, medic primar reumatolog. În cele mai multe cazuri, luxațiile afectează picioarele și mâinile și în special glezna, genunchiul și încheietura mâinii.
Simptomele luxației sunt durerea severă, tumefacția (articulația se umflă), dar și încălzirea și înroșirea zonei afectate. "De asemenea, pot apărea echimoze pe suprafața pielii, zona respectivă este deformată", a adăugat specialistul. Traumatismul nu trebuie ignorat, căci se poate transforma într-o problemă cronică.

Ce este indicat și ce nu
Din acest motiv, a atras atenția medicul, este recomandat ca persoanele afectate să respecte câteva reguli de bază în tratarea la domiciliu a luxațiilor. În primul rând, partea corpului traumati-zată nu trebuie solicitată. Evitați, astfel, să folosiți mâna luxată sau să vă sprijiniți pe glezna umflată. Din contră, tratamentul primul ajutor constă în repaus total al părții luxate și aplicarea de gheață pe zona respectivă. Gheața va fi spartă, introdusă într-o pungă de plastic etanșată și ținută pe piele aproximativ 15 -20 de minute. Operațiunea se repetă la fiecare trei sau patru ore, având rolul de a reduce durerea și tumefierea. De ajutor este și fixarea zonei luxate într-un bandaj elastic pentru compresie, care se impune a fi purtat tot timpul, chiar și în timpul somnului. Iar cel mai important, membrul afectat va fi fixat într-o poziție cât mai puțin dureroasă și menținut ridicat. Măsurile trebuie aplicate în primele 72 de ore de la producerea traumatismului, dacă nu există po-sibilitatea prezentării imediate la medic.
În ceea ce privește medicația pentru combaterea durerii, specialistul a arătat că pot fi ingerate antianalgezice și antiinflamatoare, cu mențiunea că acestea din urmă pot încetini procesul de vindecare. Pe de altă parte, aspirina nu ar trebui folosită, întrucât poate produce sângerare excesivă din țesuturile traumatizate, după cum arată unele studii.
Contrar unei concepții răspândite în rândul populației, masarea zonei afectate nu este de ajutor.

Comentează știrea

10m-40m Width Luxury Two Floors Tent for Events
11 martie 2015
10m-40m Width Luxury Two Floors Tent for Events

We provide custom fitted tarps in any size for: clear window tarps vinyl curtains pvc tarps and mesh tarps clear vinyl containment curtains weatherproof clear vinyl tarps Contact us for a free quote on your next Clear PVC Tarp. 10m-40m Width Luxury Two Floors Tent for Events http://www.partytentforsale.com/10m-40m-width-luxury-two-floors-tent-events.html

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 24 Octombrie 2009
Stire din Sănătate : Rolul terapeutic al alimentației
Joi, 22 Octombrie 2009
Stire din Sănătate : Vinul alb distruge dinții
Pagina a fost generata in 1.8656 secunde