Concurs Mersul desculț pe nisip, cel mai important tratament împotriva platfusului

2202

Articole de la același autor

Platfusul este o malformație congenitală, de deformare a bolții piciorului. Din punct de vedere biomecanic, această boltă este ca un arc, care ne ajută să amortizăm greutatea corpului, iar pe de altă parte ne ajută să adaptăm talpa piciorului la neregularitățile drumului.
Tocmai de aceea, pantofii au o anumită boltire a tălpii.

Cel mai adesea, platfusul este o deformare cu care omul se naște, așa cum a precizat dr. Petre Georgescu, medic primar fizioterapie – recuperare. 90% dintre cei cu platfus intră în această categorie.
Afecțiunea poate fi și dobândită, ne spune specialistul, posttraumatic, prin deformarea oaselor piciorului. De asemenea, purtarea încălțămintei neadecvate, cum sunt papucii din lemn, poate provoca apariția platfusului.
Pacienții cu platfus au rareori simptome sau probleme. Unii pot resimți dureri în urma unor traumatisme minore, creșterii în greutate sau purtării pantofilor nepotriviți, statul în picioare timp îndelungat, mersul, săritul sau alergatul.
Dacă piciorul plat este diagnosticat în primele luni de viață, eficiența tratamentului este maximă. Tratamentul constă în masaj. Încălțămintea ortopedică susține în timpul mersului bolta plantară, iar carâmbul înalt dă siguranță susținerii, astfel încât copilul capătă încredere în coordonarea mișcărilor de mers.
Lăsați copilul, încă de când se ridică în picioare, să facă primii pași desculț, pentru ca astfel mușchii picioarelor să fie antrenați în permanență.
Singurul tratament este cel fizioterapeutic. "Aici amintim kinetoterapia locală, masajul, însă cel mai important este mersul pe jos, pe nisip mai ales, lucru pe care omul modern a uitat să-l facă", ne spune dr. Petre Georgescu.
În anumite cazuri, se impun tratamente locale cu antialgice, întrucât apar modificări ale articulațiilor, care provoacă dureri.
Ortopezii, în situații extreme, apelează și la metode chirurgicale de corectare a bolții piciorului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6681 secunde