Metode terapeutice pentru tratarea varicelor

1396
Metode terapeutice pentru tratarea varicelor - 9145f5ea393c6f6a4a7eff618814f91e.jpg
Boală mai frecventă în rândul femeilor decât al bărbaților, varicele îngrijorează în special din cauza aspectului inestetic al picioarelor persoanelor afectate. Specialiștii atrag atenția că netratate, varicele pot antrena complicații acute sau cronice.

Varicele apar din cauza alterării peretelui venos, care duce la dilatarea vaselor de sânge, a afirmat dr. Gilia Oprea, medic specialist dermatolog. Dilatarea are loc inițial tran-zitoriu, apoi permanent, astfel că tractul venos este reliefat, devenind ușor vizibil prin epidermă. "În afară de dis-confortul estetic, adesea considerabil, varicele se acompaniază de edeme, durere, prurit", a arătat specialistul.
Factorii principali implicați în apariția afecțiunii varicoase sunt predispoziția genetică, îna-intarea în vârstă, dar și stilul de viață. Astfel, varicele sunt favorizate de statul prelungit în picioare, de lipsa de mișcare sau de purtarea unei încălțăminte inadecvate, de traumatisme sau arsuri suferite la nivelul membrelor inferioare. De asemenea, expuse riscului de dezvoltare a bolii sunt persoanele obeze și femeile însărcinate. De altfel, femeile sunt mai predispuse decât bărbații la apariția afecțiunii varicoase.
Boala debutează prin oboseală și durere a întregului picior sau a zonei afectate, crampe, amorțeli. Dr. Gilia Oprea arată că, din punct de vedere clinic, se distingt mai multe tipuri de varice: teleangiectaziile venectaziile - fine arborizații, tributare unei vene nutriente, cu diametre cuprinse între 0,1 și 0,4 milimetri, de culoare roșu aprins, varicele reticulare - apar pe fețele posterioare ale gambelor, de culoare albastră și adesea dispuse în formă de fagure de miere, varicele tronculare - care apar de-a lungul trunchiurilor safene, de la nivelul părții mediene a coapselor.

Tratamentul chirurgical, recomandat
Mai mult decât factorul inestetic, varicele sunt periculoase din punct de vedere medical, căci se pot acutiza și pot duce la complicații, precum trombozele sau trombo-embolismul pulmonar, cu risc vital pentru pacienți.
Tratamentul poate consta în injectarea unei substanțe, în interiorul venei varicoase, pentru lipirea pereților, astfel încât vena să fie "închisă". Metoda este numită scleroterapie, dar efec-tele sunt minime dacă varicele sunt de mari dimensiuni. O altă metodă este cea chirurgicală, care constă în îndepărtarea, prin ligaturi, a pachetelor venoase dilatate sau streeping-ul, smulgerea venelor afectate.
Medicul dermatolog a adăugat că o metodă terapeutică la îndemână și recomandată este și cea laser. Sistemul laser emite pulsuri de energie luminoasă, care duc la coagularea sângelui din vase și la estomparea venelor inestetice. Tratamentul nu este dureros, în timpul aplicațiilor cu unde laser se simt senzații ușoare de înțepături, nefiind necesară administrarea de anestezic local sau calmante. Intervenția laser nu este recomandată pentru venele varicoase cu noduri.
Apariția varicelor poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Astfel, medicul sfătuiește evitarea statului în picioare, a băilor fierbinți, alegerea unei încălțăminte comode și mișcare zilnică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5723 secunde