Motivele pentru care femeile acuză dureri în timpul actului sexual

1394
Motivele pentru care femeile acuză dureri în timpul actului sexual - ce88296e70482500cf3734645eecdc7b.jpg

Articole recomandate

Numeroase femei s-au confruntat, la un moment dat, cu o stare de disconfort sau de durere în timpul actului sexual. Unele femei, prea jenate pentru a deschide subiectul cu partenerul sau să meargă la medic, ajung să sufere ani întregi, în tăcere.
Durerea în timpul actului sexual (dispareunia, cum este cunoscută în termeni medicali), nu este însă normală, ci este un simptom pentru diverse afecțiuni. Durerea poate să apară din cauza unei infecții în zona genitală, care determină o lubrifiere insuficientă a vaginului. De asemenea, caracteristice sunt mâncărimea, scurgerile anormale și mirositoarea și iritația. Astfel, o infecție a tractului urinar poate cauza durere în timpul penetrării. La fel, simptome similare apar și în cazul infectării cu Chlamydia. Infecțiile pot fi tratate cu antibiotice.
Dacă antibioticele nu-și fac efectul, se poate ca femeia să sufere de cistită interstițială. Specialiștii susțin că nu se cunosc cauzele exacte ale bolii, care presupune inflamarea vezicii urinare și dureri pelvine, care se înrăutățesc în timpul raportului sexual. Pentru reducerea senzației de disconfort cauzată de o penetrare adâncă este indicată folosirea poziției "femeia deasupra".
Disconfortul sexual, în cazul femeilor care alăptează sau care sunt înainte de menstruație, apare în urma schimbărilor hormonale - nivelul estrogenului scade și afectează procesul de lubrifiere naturală a vaginului. Pentru proaspetele mămici soluția o reprezintă lubrifianții vaginali - ce vor fi folosiți până se stabilizează estrogenul în organism. Femeile cu vârste înaintate, aflate la menopauză, pot utiliza cremele cu estrogeni. Există însă riscul dezvoltării bolilor de inimă, a cheagurilor de sânge și a cancerului mamar.
Reprezentantele sexului frumos pot acuza dureri în timpul actului sexual și dacă suferă de endometrioză - afecțiune caracterizată prin prezența țesutului care în mod normal căptușește cavitatea uterină și în locații în afara uterului. Tratamentul este medicamentos sau chirurgical. De ajutor sunt pilulele contraceptive.
Specialiștii spun că mai bine de jumătate dintre femeile afectate de endometrioză se plâng de dureri în timp ce fac sex.
Vulvodinia - durerea care apare la nivelul vulvei, adesea trecută cu vederea - are printre simptome raportul sexual dureros. Alte semne sunt arsurile și usturimile. Afecțiunea este tratabilă.
Nu trebuie exclusă posibilitatea ca durerea să fie cauzată de stres, depresie sau alte probleme psihologice. Prin urmare, este important ca femeile care resimt astfel de dureri să se adreseze medicului ginecolog, pentru identificarea și tratarea cauzelor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8037 secunde