Negocierile privind modificarea taxei clawback au eșuat

240
Discuțiile din cadrul grupului de lucru pentru modificarea taxei clawback nu au avut nici un rezultat, au anunțat, ieri, reprezentanții Asociației Române a Producătorilor Internațional de Medicamente (ARPIM). "Din păcate, veștile nu sunt bune. Deși grupul de lucru s-a întâlnit pe parcursul a patru runde de negocieri, în cadrul cărora s-a discutat cu cifre concrete pe masă și s-au făcut simulările de impact împreună, autoritățile nu au luat nicio decizie", a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM, membru în grupul de lucru de la Ministerul Sănătății.
Acesta a mai spus că, momentan, negocierile s-au finalizat și grupul de lucru și-a încetat activitatea. "Toate părțile și-au asumat angajamente, dar partea guvernamentală nu a înțeles până acum să se țină de cuvânt și să propună nici măcar măsurile legislative pe care ea însăși le-a agreat", a ținut să precizeze Dan Zaharescu. Potrivit celor de la ARPIM, în cadrul ultimei ședințe a grupului de lucru constituit pentru modificarea taxei clawback, din data de 14 iunie, autoritățile române și-au asumat ca proiectul de Memorandum să fie definitivat în săptămâna 25 - 29 iunie, să fie asumat și semnat de către părți atât pentru anul 2012 - semestrul II, cât și pentru anul 2013.
Precizăm că taxa clawback se ridică la un total de 400 de milioane de euro pe an și este o sumă care nu poate fi susținută de industria farmaceutică, întrucât reprezintă circa 33,6% din totalul vânzărilor compensate. În plus, conform legislației actuale, dacă un producător de medicamente nu poate achita taxa trimestrială, produsele sale vor fi excluse de pe lista medicamentelor compensate și gratuite, se arată în comunicatul ARPIM.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4314 secunde