Neurofeedback-ul, o procedură care contribuie la îmbunătăţirea activităţii cerebrale

71968
1
Neurofeedback-ul, o procedură care contribuie la îmbunătăţirea activităţii cerebrale - fondneurofeedback-1669139112.jpg

Articole de la același autor

La ora actuală, neurofeedback-ul este o procedură neinvazivă, care le oferă pacienţilor un răspuns în timp real, legat de activitatea cerebrală, pentru a fortifica funcţionarea optimă a creierului, prin condiţionare eficientă. Investigaţia la care facem referire este, de fapt, o tehnică minte-corp, ce are ca scop obţinerea unui control voluntar asupra anumitor funcţii din corp, care de obicei sunt involuntare.

Este, practic, un proces de observare, pasiv, care are drept rezultat final îmbunătăţirea activităţii cerebrale şi în cadrul căruia creierul devine stabil şi performant în toate activităţile pe care le desfăşoară.

Specialiştii afirmă că terapia prin neurofeedback poate varia de la un răspuns favorabil într-o singură şedinţă, până la un proces mai lung, care poate să se desfăşoare timp de câteva luni, până se obţin schimbări semnificative. Potrivit psihologului clinician Silviu Axelerad, eficienţa terapiei poate fi observată printr-o serie de modificări de bază ale activităţii neuronale, dar şi prin rezultatele vizibile în comportamentul pacientului, în modul de gândire şi percepţie. De exemplu, anxietatea este o stare emoţională accentuată care implică frică sau îngrijorare extreme, manifestate prin nelinişte şi care poate fi asociată cu transpiraţii, palpitaţii şi stări de nervozitate, fiind un răspuns al unui eveniment stresant, al unei stări prelungite de stres sau poate apărea ca o anticipare al unui viitor eveniment stresant. Alteori, însă, este un răspuns emoţional la o potenţială ameninţare sau pericol, care, în funcţie de intensitate şi durată, poate provoca simptome negative emoţionale, fizice, cognitive şi comportamentale.
 

„În prezent, este binecunoscut faptul că tratamentul anxietăţii se bazează, în principal, pe psihoterapie şi terapie medicamentoasă, însă o metodă de tratament importantă este reprezentată de neurofeedback, deoarece poate controla în mod eficient tiparele undelor cerebrale, poate obţine vindecare ameliorând simptomele de anxietate ale pacienţilor, având totodată şi avantajul de a fi o procedură neinvazivă, sigură, simplă şi convenabilă. Există un interes tot mai mare pentru neurofeedback, în prezent, deoarece este o opţiune ideală de tratament pentru o varietate de tulburări mentale, inclusiv anxietate şi depresie. Folosită într-un cadru de condiţionare operantă, ajută pacienţii să regleze activitatea electroencefalografică corticală, în timp ce primesc feedback de la un semnal acustic sau vizual, iar schimbarea în activitatea electroencefalografică este asociată cu o schimbare în activarea corticală subiacentă şi conduce astfel la o scădere a simptomelor asociate, de exemplu, anxietăţii sau depresiei”, a precizat specialistul. 



Comentează știrea

CreierLaVolti
29 noiembrie 2022
Harta Calculatoreasca

Adica iti pune senzori pe taracuta, telecomanda pe manuta si Doctor la Statistica de Film. Era unul Frankenstein, adus la Lumina de Creator. Mai e si Modelul cu Reflex la Lumina de Thor. Trebuie si noi acuma sa ne adaptam la noile tendinte novatoare din UE (armonie clara dupa ploaie, etc). Tot aici, mai stiu o zona prin Cta. era cu luminite intermitente pe trotuar. 30minute am stat odata acolo sa deslusesc tiparul pina am realizat ca nu e o idee chiar buna sa aflu taina propriei masinarii. [911 Alerta Cenzura CL]

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8076 secunde