Nu este de joacă, aveţi grijă de ochii voştri! Glaucomul duce la orbire

245
Nu este de joacă, aveţi grijă de ochii voştri! Glaucomul duce la orbire - glaucomsursaamaoptimex-1632062439.jpg
Glaucomul este o afecţiune cronică oftalmologică, boala fiind considerată a doua cauză de orbire, ce poate fi prevenită, la nivel mondial. Conform statisticilor Societăţii Române de Glaucom, ţara noastră are, la acest moment, în jur de 140.000 pacienţi diagnosticaţi cu glaucom, însă conform statisticilor mondiale, 50% dintre pacienţi sunt nediagnosticaţi.

În cazul pacienţilor cu glaucom, presiunea intraoculară este crescută (patologic), ceea ce duce în timp la distrugerea nervului optic, responsabil pentru transmiterea informaţiilor de la ochi la creier. Pe măsură ce nervul optic se deteriorează, câmpul vizual al pacientului se îngustează, fapt care duce la pierderea treptată a vederii şi în final la orbire. „Glaucomul, supranumit şi hoţul tăcut al vederii, este o afecţiune care nu are simptome în perioada de început a bolii. Pe măsură ce afecţiunea avansează, pacientul îşi va desfăşura cu mai multă dificultate activităţile de zi cu zi, va începe să se împiedice sau să se lovească de obiectele din jur. Aceste mici accidente vor trimite pacientul la oftalmolog, însă în acel moment va fi deja târziu, boala fiind într-un stadiu avansat. Tocmai de aceea, este foarte important de subliniat că glaucomul nu este o boală reversibilă, pentru că, odată ce câmpul vizual al pacientului se îngustează, nu se mai poate face nimic pentru a-l readuce la o capacitate de 100%. Tratamentele disponibile astăzi, însă, sunt foarte eficiente în a opri evoluţia afecţiunii. De aceea, este esenţial ca fiecare persoană, cu precădere cele din categoria persoanelor cu risc crescut, să meargă regulat la medic pentru un control oftalmologic”, spune dr. Dorin Chiseliţă.

Medicul a precizat că există anumite categorii de persoane care au un risc mai mare de a dezvolta glaucom şi anumiţi factori de risc precum: vârsta (în cazul persoanelor peste 60 de ani riscul creşte de şase ori); persoanele peste 45 de ani cu rude de gradul I (părinţi, fraţi,copii) diagnosticate cu glaucom prezintă o creştere de 4-9 ori a riscului. În aceeaşi categorie intră şi persoanele care suferă de afecţiuni cardiace sau diabet, cele care au presiune intraoculară crescută ori cele cu miopie severă. Pe listă se pot afla şi cei care urmează un tratament cronic (prelungit) cu steroizi (sau cortizon) sau persoanele care au suferit un traumatism ocular. Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global 80 de milioane de pacienţi suferă de glaucom, iar această afecţiune este responsabilă pentru 12% dintre cazurile de orbire.

Scopul tratamentului antiglaucomatos are în vedere conservarea funcţiei vizuale şi a calităţi vieţii pacientului. Tratamentul trebuie individualizat în funcţie de stadiul bolii, severitatea afectării funcţionale, precum şi în funcţie de vârsta pacientului la momentul diagnosticului. Tratamentul trebuie permanent evaluat, în funcţie de rata de progresie a bolii.

Cel mai important factor de risc în glaucom este considerat a fi tensiunea intraoculară crescută, drept urmare scopul tratamentului este scăderea valorii acesteia prin atingerea presiunii intraoculare ţintă, dar trebuie să aveţi în vedere şi îmbunătăţirea microcirculaţiei la nivelul nervului optic şi neuroprotecţia lui. Ca urmare, mergeţi la un medic oftalmolog cel puţin o dată pe an, pentru a avea grijă de sănătatea ochilor dumneavoastră!Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.308 secunde