Nu se dau garanții la lucrările stomatologice

2953
Mulți medici stomatologi afirmă că acordă garanții pentru lucrările și tratamentele executate, de 10 ani, chiar și 20 de ani. Această garanție nu poate fi dată. Este o escrocherie din partea medicilor să asigure lucrările dentare.

Sunt mai mulți factori care intervin în lucrările stomatologice. "Se pune problema biologicului. În momentul în care eu șlefuiesc, de exemplu, suportul biologic este în permanentă schimbare. Apare dintele stâlp în cavitatea bucală care rămâne expus și este dependent de igiena bucală. Nu se poate garanta o lucrare dentară, din cauza factorilor biologici", a declarat Ștefan Cernega, medic stomatolog.
Un alt factor care intervine este masticația fiecăruia. "Sunt multe persoane care desfac sticlele de bere cu dinții sau sparg sâmburi de migdale. Intervin mușcăturile dure, iar în acest caz, ce garanție să-i dau eu?", a precizat specialistul.
Mai apar și decimentările, spargerile de fațete de porțelan, intervin variații de temperatură foarte mari - pacienții mănâncă ori foarte cald ori foarte rece. Toate acestea modifică structura plombelor. "Sunt obiceiuri alimen-tare pe care nu le putem controla", menționează stomatologul.

Nicio lucrare nu trebuie garantată
Nicăieri în lume nu se practică garantarea lucrărilor stomatologice. "Insistăm foarte mult pe aceste aspecte, pentru că pacienților li se promit garanții fabuloase", ne spune Ștefan Cernega. Nimeni nu are voie să garanteze pe suportul biologic al lucrărilor. De aici foarte multe reclamații la Colegiul Medicilor Dentiști. "Diferența este mare între malpraxis și garanții. Malpraxisul reprezintă un aspect trist, dar foarte rar întâlnit în stomatologie,", ne informează medicul.

Probleme rezolvate pe cale amiabilă
Din punct de vedere medical, nu se va da niciodată garanție la lucrările stomatologice. Pe cale amiabilă pot fi rezolvate pro-blemele. "Ca stomatologi dorim să ne păstrăm pacienții, să fie mereu mulțumiți și altă dată să ne mai contacteze", a declarat stomatologul. "Și la lucrările scumpe, la carii de exemplu, poate interveni caria secundară, care apare aproape în mod obligatoriu". Este necesar controlul periodic pentru a preveni viitoare probleme. În cazul copiilor, este indicat controlul la șase luni, iar la adulți, la un an.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1237 secunde