Nu urmați diete după ureche!

1481
Toată lumea dorește să slăbească într-un timp cât mai scurt și cu un efort minim. Însă, slăbitul este un proces de durată care necesită efort, voință și multă,
multă răbdare.

Majoritatea persoanelor supraponderale evită să meargă la un specialist pentru a se trata de obezitate. Cei cu o greutate peste medie țin diete pe care le aud de la prieteni, pe care le găsesc pe Internet sau care sunt încercate de alte persoane.
Obezitazea reprezintă depășirea valorii indicelui de masă corporală (IMC) peste 30. Pentru a calcula care este greutatea ideală se folosesc foarte multe formule de calcul în funcție de înălțime, sex și vârstă.
IMC-ul este raportul dintre înălțime și greutate, indiferent de sex.

Cauze ale obezității
Sunt persoane predispuse genetic la a fi supraponderale sau obeze. Cauze ale obezității pot fi afecțiunile patologice: diabetul zaharat, afecțiunile endocrine, sedentarismul.
Stresul, boala secolului, predispune la obezitate. "Din cauza lipsei de timp mâncăm haotic și, dacă mai adăugăm și sedentarismul, avem toate șansele să luăm considerabil în greutate", ne previne Tatiana Câșlaru, medic medicină estetică și funcțională în cadrul centrului Iowemed.
Obezitatea este cauzată și de stilul de viață sedentar: "Birourile, diferitele programe, tot ce este în jurul nostru este făcut în așa fel încât să ne ușureze munca, iar asta poate fi o cauză a supraponderabilității", ne spune specialistul.
Renunțatul la fumat poate conduce la obezitate. Țigara crește metabolismul bazal și, în momentul în care o persoană se lasă de fumat va înlocui dependența gestuală cu bomboane, semințe și alte obiceiuri alimentare nesănătoase.

Părinții sunt de vină dacă micuții sunt supraponderali
În cazul copiilor, obezitatea poate fi o moștenire genetică. În cazul copiilor supraponderali, în multe cazuri, vina o poartă părinții. Obiceiurile alimentare din primii doi ani de viață sunt obiceiurile alimentare ale adultului.
Mulți dintre adulți se obișnuiesc cu greutatea lor și încearcă să evite mersul la un specialist. Acasă, persoanele supraponderale încearcă fel de fel de diete care, inițial, dau rezultate, dar mai apoi acestea își reiau vechile obiceiuri alimentare și ajung la greutatea de la care au plecat.
Pe de altă parte sunt și oameni care au devenit mai conștienți și se gândesc la sănătatea lor. Apelează cu mai multă încredere la specialiști pentru a scăpa de kilogramele în plus.

Firul de păr determină tipul de dietă în cazul obezilor
Odată ajunse la specialist, persoanele obeze trec prin mai multe etape. Tatiana Câșlaru ne spune că, înainte de toate, pacientul face analizele de laborator uzu-ale: glicemie, colestelor, trigliceride, uree, creatină, TGP, hormoni.
O altă analiză care determină gradul de obezitate este cea a firului de păr: "În cadrul centrului nostru, pentru a descoperi tipul de metabolism și eventualele dereglări metabolice, se face analiza firului de păr în urma căruia se recomandă o terapie pentru reglarea metabolică și o dietă personalizată", ne explică medicul.
Dieta pesonalizată se bazează pe evitarea anumitor alimente și înlocuirea lor cu altele sănătoare. Medicul în medicină estetică și funcțională recomandă administrarea de suplimenți pentru reglarea metabolismului.
Schema de tratament cuprinde un program complex bazat pe terapie pentru reglarea metabolică, tratament pentru eventuale afecțiuni nedescoperite și, cel mai important, mișcarea, care este obligatorie.
În cazul obezității majore dieta trebuie combinată cu psihoterapie și cu ajutor din partea familiei. Obezitatea este considerată un handicap și, dacă nu se combină tratamentul cu mișcarea și cu psihoterapia, rezultatele nu vor apărea.

Dietele trebuie să fie personalizate pentru a da rezultate
Regimul hiperproteic este foarte cunoscut pentru că reduce mult din greutate, însă nu se potrivește tuturor. Dieta trebuie obligatoriu să fie personalizată pentru a da rezultate.
Tatiana Câșlaru ne încurajează și ne spune: "Totul ține de stilul de viață. Avem nevoie de multă mișcare, trebuie să renunțăm la alimentele care ne plac și să descoperim alimentele pe care le-am evitat până acum".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0894 secunde