Nu vă panicaţi! Paralizia din timpul somnului nu este gravă

515
Nu vă panicaţi! Paralizia din timpul somnului nu este gravă - fondparalizie1-1646418899.jpg

Articole de la același autor

Cu toate că nu este o problemă gravă, paralizia în somn poate provoca o oarecare suferință, așa că ar trebui să știţi care sunt simptomele și cauzele sale. Nu aţi auzit despre paralizia în somn? În principiu, aceasta nu este gravă. De fapt, oamenii de știință susțin că este un fenomen care apare atunci când corpul se odihnește, în general în timp ce dormiţi.

Experții au încadrat paralizia în somn într-o clasificare internațională a tulburărilor de somn ca parasomnie. Deci, dacă v-aţi trezit vreodată și aţi încercat să vă ridicaţi, dar nu aţi reuşit să faceţi acest lucru, este posibil să fi suferit de paralizie în somn. Potrivit dr. Mihaela Jianu, aceasta este o afecțiune musculară care cauzează slăbiciune sau relaxare a mușchilor în timpul somnului. Din nefericire, acest efect previne temporar orice mișcare musculară. De regulă, acest fenomen apare în mod normal în momentul în care adormiţi sau atunci când vă treziţi. Din fericire, paralizia în somn are o durată foarte scurtă, se poate manifesta între unul și cinci minute. Desigur, fenomenul vă poate speria și tulbura, în ciuda faptului că sunteţi perfect treaz și lucid. Cu toate acestea, nu veţi putea să vă mișcaţi mușchii și nici măcar să spuneţi un singur cuvânt. Deși poate fi dificil, cel mai bun lucru este să vă liniștiţi și să așteptați cu răbdare până când problema dispare de la sine.

Știința explică faptul că acest efect este cauzat de un mic eșec al sistemului nervos. Practic, creierul se trezește din starea de somn, dar, din cauza stării profunde de relaxare, corpul nu respectă ordinele pe care acesta le trimite pentru o perioadă scurtă de timp. Această explicație poate părea prea simplă, motiv pentru care mulți oameni nu sunt prea încântați de asta. Totodată, paralizia în somn poate apărea la o persoană sănătoasă fără o notificare prealabilă, deși este important să subliniem faptul că acest lucru nu afectează sănătatea.

„Oamenii nu trebuie să se sperie. În principiu, este un fenomen relativ comun și obișnuit. Ba chiar, mai mult decât atât, unele studii arată că aproximativ 8% din populație poate suferi de paralizie în somn cel puțin o dată în viață. În unele cazuri, paralizia în somn este direct legată de persoanele care suferă deja de narcolepsie. Aceasta este o boală neobișnuită care provoacă episoade bruște de somn imposibil de prevenit”, a precizat medicul.

Cele mai frecvente simptome ale paraliziei în somn se referă la faptul că nu puteţi țipa sau vorbi, deşi mintea voastră funcționează perfect, dar corpul nu poate reacționa. Apoi, aveţi o senzație de suferință sau frică din cauza paraliziei, puteţi simţi o senzație de presiune în piept și dificultăți de respirație. Din păcate, sunteţi conștient de toate, dar nu vă puteți mișca. În unele cazuri se poate întâmpla să aveţi impresia că salteaua se scufundă sau să aveţi alte senzații tactile ciudate care nu sunt reale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.588 secunde