O banală infecție urinară vă poate costa pierderea rinichilor

5463
O banală infecție urinară vă poate costa pierderea rinichilor - drazisolgunurolog6-1369318785.jpg
Infecțiile urinare (sau cistitele, cum sunt cunoscute popular) sunt declanșate de acțiunea unor bacterii la nivelul tractului urinar. Boala este mult mai des întâlnită la femei, 50% dintre acestea suferind cel puțin o dată în viață de un episod de infecție urinară. Netratată, boala poate distruge rinichii, care trebuie într-un final extirpați.

De departe cea mai frecventă formă de infecție urinară, cistita afectează foarte des femeile. În majoritatea cazurilor, ea este provocată de proliferarea bacteriilor de tipul E. Coli, care provin din zona anală. Toate obstacolele care împiedică golirea vezicii cresc riscul de cistită.

Cistita este în general însoțită de uretrită, adică inflamația uretrei.

"Infecțiile urinare sunt al doilea efect datorat bacteriilor după tipul de infecții respiratorii, întâlnite mai ales la femeile care ajung la menopauză, dar și la bărbați, dacă vorbim de inflamarea uretrei, așa-numita uretrită. Există și o a treia categorie de infecție urinară, pielonefrita, este inflamația vezicii urinare care urcă către rinichi. Mai pot fi identificate și alte bacterii extrem de virulente care pot fi implicate în apariția infecțiilor tractului urinar: citrobacter, proteus, pseudomonas, sau stafilococul. Această infecție se mani-festă prin polachinurie, adică micțiune anormal de frecventă cu eliminarea unor cantități mici de urină, prin senzația dureroasă la urinare, nevoia imperioasă de a urina, dureri și arsuri în tipul urinării, urină tulbure cu miros dezagreabil, disurie, adică urinare cu dificultate, febră, dureri lombare, vărsături sau secreții", explică dr. Azis Olgun, medic urolog în cadrul Centrului Medical On Clinic.

Motivul pentru care femeile sunt mai des afectate de infecțiile urinare este că uretra femeii este mai scurtă decât a bărbaților, iar acest lucru facilitează contaminarea vezicii de către bacterii, dar și pentru că femeile utilizează diafragma, un tip de contracepție locală, sau spermicidele, care influențează și modifică mediul vaginal.

Diagnosticarea indică tratamentul corect

Se consideră că avem de-a face cu o infecție urinară când avem rezultatul de urocultură pozitiv, dar pot fi și semne care se evidențiază prin examenul de urină, însoțit de simptomatologia specifică acestei afecțiuni.

"Diagnosticarea dă tonul în alegerea tratamentului corect, pentru că în această boală sunt utilizate antibioticele. Tratamentul durează între 5 și 15 zile, în funcție de severitatea bolii, și se urmăreș-te eficiența tratamentului care este prescris după antibiograma oro-culturii, iar aceasta se face prin repetarea examenului de oro-cultură după câteva zile de la începerea lui", completează dr. Azis Olgun.

Consultarea medicului imediat după manifestarea semnelor de infecție urinară este obligatorie. Dacă infecția nu este tratată, bacteriile continuă să se multiplice, invadând căile urinare. Acest lucru poate duce la probleme grave ale rinichilor, printre care pielonefrita sau calculii renali.

Mai grav este că o infecție a tractului urinar se poate agrava, determinând o septicemie sau o insuficiență renală, care vă poate costa pierderea rinichilor.

Cum putem preveni apariția unei infecții urinare

l Consumați o cantitate mare de lichide, mai ales apă plată l Urinați imediat ce apare senzația l Ștergeți-vă dinspre anterior spre posterior după evacuarea vezicii urinare, evitând astfel contaminarea regiunii uretrale cu bacterii din regiunea anală l Mențineți o igienă intimă exemplară l Goliți vezica urinară cât mai repede posibil după un contact sexual l Evitați produsele igienice și cosmetice potențial iritante. Uzul deodorantelor, a pudrei de talc și a gelurilor de duș în regiunea genitală pot irita uretra. De asemenea, alimentele picante și cafeaua sunt iritante uretrale. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1895 secunde