O singură donare de sânge - trei vieți salvate

776
O singură donare de sânge - trei vieți salvate - 78cc023ff7fd28abfdd2580956ed889c.jpg
Este un gest simplu, direct din inimă. Și la propriu și la figurat. Donarea de sânge este un gest uman care poate salva trei vieți. Din cantitatea de sânge donată o singură dată se pot extrage elementele care pot salva viețile a trei pacienți.
Astăzi, Centrul de Transfuzii Sanguine Constanța, împreună cu Primăria și Spitalul Mangalia, organizează o sesiune mobilă de recoltare de sânge. Oricine se știe sănătos și nu a avut boli cronice în trecut poate ajuta Centrul de Transfuzii să-și refacă stocul de sânge pentru a salva pacienții care au nevoie de transfuzii.
Celulele roșii, adică hematiile, se pot păstra 35 zile și se folosesc în special la pacienții din sălile de operații și reanimare. Trombocitele se pot păstra maximum cinci zile și sunt de mare ajutor bolnavilor de cancer și leucemie. Plasma poate fi congelată și rezistă până la un an. Este folosită în principal în tratamentele accidentaților și bolnavilor cu arsuri.

Cine poate dona?
Donator poate fi orice persoană care îndeplinește următoarele condiții:
l Vârsta cuprinsă între 18 și 62 ani;
l Greutate corporală minimă 50 de kg;
l Tensiunea arterială maximă să nu depășească 200 mmHg, iar minimă 100 mmHg;
l Să nu prezinte afecțiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operație de ulcer; hepatită, TBC, sifilis, epilepsie, diabet zaharat sau boli de inimă.

Adeverință medicală pentru persoanele peste 50 de ani
Intervalul de timp între două donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile. Și profesiunea donatorului poate constitui uneori o cauză a respingerii acestuia de la recoltare, când există pericolul potențial al infecțiilor (cazul mulgătorilor, îngrijitorilor de animale, măturătorilor) sau al unei oboseli fizice (șoferi pe mijloace de transport în comun, piloți, operatori la mașini grele).
Persoanele de peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă. Este interzis consu-mul de băuturi alcoolice cu două zile înainte de donare și se recomandă un mic dejun ușor, sărac în grăsimi în ziua donării.

Tichete de masă și o zi liberă de la serviciu
Persoanele doritoare trebuie să se prezinte la Spitalul de Urgență Mangalia cu actul identitate valabil. Pentru o donare completă, însu-mând 450 de ml de sânge, se asigură șapte tichete de masă pentru produse alimentare, o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu sau reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge. Alte informații se pot obține la numerele de telefon 0241/751.060 sau 0241/751.030.
Centrul de Transfuzii Sanguine Constanța intenționează să pregătească un punct fix, care să funcționeze permanent la Mangalia pentru donatorii de sânge. Ce puțin o dată la două săptămâni se vor organiza astfel de sesiuni de recoltare la Spitalul Municipal Mangalia, știut fiind faptul că unitățile medicale întâmpină mari probleme privind transfuziile din cauza lipsei sângelui.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5375 secunde