OMS: Vaccinurile cu "răspuns imun puternic" ar putea fi distribuite peste un an

6781
OMS: Vaccinurile cu

Articole recomandate

Organizația Mondială a Sănătății estimează că un vaccin pentru COVID-19 ar putea fi distribuit la jumatatea anului viitor. Adică am mai avea de așteptat încă un an. Dragoș Damian, președinte al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, a explicat la Digi24 că sunt etape și termene tipice pentr industria vaccinurilor care nu pot fi sărite, astfel că 12 luni e chiar un termen foarte bun.


"Sunt peste 20 de vaccinuri în lucru și sunt șanse destul de mici să eșueze toate. Trei țări au intrat deja  în faza treia, cea mai avansată, de evaluare a vaccinului. În această etapă au intrat companii, universități și institute din China, Marea Britanie și SUA. 


Este improbabil ca acest produs să fie pus pe piață mai devreme de 12 luni, atunci când vor fi vaccinați milioane de oameni trebuie să aibă un răspuns imunologic de șase luni, ideal 12, altfel vaccinul nu are efect.


Sunt etape și termene care sunt deja tipice pentru industria vaccinurilor și nu pot fi sărite.


Capacitățile de producție ale fabricanților de vaccinuri sunt destul de limitate, ele fabrică și restul vaccinurilor, este improbabil ca aceste companii să aibă capacitarea de producție de 7 miliarde de doze de vaccin mai devreme de 12 luni.


12 luni e chiar un termen foarte bun, având în vedere că noi cunoaștem virusul de doar 7 luni.


Inteligența umană reușește să pună pe piață un vaccin după 18 luni, dacă ne uităm la termenele de 5 – 10 ani ale altor vaccinuri puse pe piață pentru alte boli.


Indiferent de durata răspunsului imunologic, trebuie să fie suficient de puternic să se bată cu virusul. Nu e vorba doar de timp, ci și de răspunsul corpului uman la vaccin și de cât de capabili sunt anticorpii pentru a neutraliza virusul.


În al doilea rând, sunt HIV și hepatitele virale pentru care nu există vaccin, dar tratamentul este foarte bun.


Sunt foarte multe companii care se duc și pe direcția tratamentului. În 2021 – 2022 cu siguranță vom avea tratamente eficiente", a explicat la Digi24 Dragoș Damian.


Organizația Mondială a Sănătății și-a actualizat lista comepetitorilor mondiali care se luptă să creeze vaccinul împotriva noului coronavirus. Până pe 15 iulie 2020, pe lista OMS erau clasați 23 de candidați pentru producerea vaccinului așteptat, candidații aflându-se cu produsele lor în evaluări clinice.


Dintre cei 23 de candidați, doar trei au intrat în faza a III-a, cea mai avansată, de evaluare a vaccinului, care este și cea mai importantă, fiind testul real al eficienței. În faza a III-a au intrat companiile, universitățile și institutele care lucrează la crearea vaccinului din China, Marea Britanie și SUA.


Vaccinul dezvoltat de Universitatea din Oxford pare sigur și antrenează sistemul imunitar, anunță BBC NEWS. 


Marea Britanie a comandat deja 100 de milioane de doze de vaccin.


Vaccinul, care a primit numele ChAdOx1 nCoV-19, este dezvoltat cu o viteză fără precedent, pe baza unui virus care provoacă răceala comună la cimpanzei și care a fost modificat genetic pentru a fi similar cu coronavirusul. El atrage un răspuns al organismului care împiedică și infectarea cu Covid-19.


Foto: digi24.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7187 secunde