Ozonoterapia- o metodă de tratament cu multiple valențe terapeutice

231
Ozonoterapia- o metodă de tratament cu multiple valențe terapeutice - fondozonoterapie1-1667485093.jpg

Articole de la același autor

În ultimii ani, ozonoterapia și-a dovedit valoarea terapeutică deosebită în tratarea multor afecțiuni, în special pentru cele ale aparatului locomotor. Aceasta este terapia în care se folosește un amestec gazos de oxigen- ozon și care este extrem de eficientă, înregistrând rezultate foarte bune în cazul pacienților.

Ozonul se administrează injectabil, topic (adică sub formă de ulei ozonizat sau apă ozonizată, pe piele și pe mucoase), dar niciodată nu se inhalează. De aceea, ozonoterapia nu trebuie confundată cu administrarea oxigenului hiperbar, care este un tip total diferit de terapie. Potrivit dr. Adriana Drăgan, de la clinica „Fiziozone”, efectele terapeutice ale ozonului sunt remarcabile, în special în ceea ce privește calmarea durerilor. Injectarea amestecului de oxigen-ozon intramuscular, la locul dureros sau intraarticular poate reduce durerea și inflamația în cazul artrozelor, artritelor, tendinitelor (achiliană, patelară), tendinitelor, periartritelor (de umăr, șold sau genunchi), tenosinovitelor, sau în luxații, entorse, contuzii.

„Musculatura contractată se relaxează rapid prin ozonoterapie, așa cum se întâmplă în cazul durerilor lombare, torticolis sau în sindroame miofasciale (contracturi, miogeloze). Reducerea inflamației este evidentă chiar de la prima injectare în cazul artritelor, a artrozelor inflamate sau a herniilor de disc cervicale și lombare, afecțiuni în care ozonoterapia este extrem de eficientă. În suferințele nervilor periferici - nevrite, polineuropatii (diabetice, toxice), zona Zoster sau în nevralgii, injectarea de oxigen-ozon produce o rapidă reducere a durerii, care poate fi de-a dreptul spectaculoasă, ceea ce face ca pacientul să reducă din cantitatea de medicamente necesară pentru controlul simptomatologiei sale”, a precizat medicul.

Foarte bune rezultate are tratamentul cu ozon și în entorse, luxații, întinderi sau rupturi musculare. Efectul terapeutic apare de la primele şedințe și timpul necesar vindecării se poate reduce cu circa 40%. Totodată, ozonoterapia este o terapie sigură și lipsită de efecte adverse, cu condiția să se realizeze conform protocoalelor terapeutice de către medici specializați în ozonoterapie. Contraindicațiile ei sunt foarte puține: deficiența de G6 DH (o boală genetică foarte rară), leucemiile, limfoamele, situațiile în care tratamentul injectabil presupune un risc hemoragic.

În prezent, clinica „Fiziozone” din Constanța, este prima clinică din România, în care ozonoterapia a fost folosită în tratamentul de recuperare și în care există o experiență de aproximativ 15 ani în practicarea acestei terapii revoluționare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7877 secunde