Pacienții cer să fie implicați în realizarea Planului Național de Cancer

161
Pacienții cer să fie implicați în realizarea Planului Național de Cancer - pacientiicer-1626978729.jpg

Articole de la același autor

Reprezentanții asociațiilor de pacienți din România consideră că pacienții ar trebui să fie implicați de la bun început în realizarea oricărei strategii de sănătate, inclusiv a Planului Național de Cancer.

Asociația Română de Cancere Rare a organizat, săptămâna aceasta, un webinar cu participare internațională, Share Experience, cu tema „Accesul pacienților la diagnostic și tratament în vremea pandemiei”.

La discuţiile online au participat medici de la Institutul Superior de Sănătate din Italia și Annalisa Scopinaro, președinta UNIAMO, Federația Italiană de Boli Rare. „În cadrul întâlnirii, am aflat că trebuie să luptăm împreună pentru a salva vieți prin screening, urmând exemplul Italiei, campionii Europei. De asemenea, am aflat că EuroPlan a demonstrat că pentru a avea un plan național de cancer sau orice strategie de sănătate, trebuie să existe un grup de lucru interdisciplinar, intersectorial, având pacienții implicați de la bun început pentru evaluarea nevoilor, stabilirea priorităților și a indicatorilor de monitorizare”, precizează Dorica Dan, președinta Asociaţiei Române de Cancere Rare.

Potrivit acesteia, persoanele cu boli rare au fost foarte afectate de modificările cauzate de pandemia de COVID -19. O provocare importantă a fost accesul la tratamentul perfuzabil în spital, terapii și recuperare, cum ar fi kinetoterapie, masaj, terapie comportamentală, logopedie, consiliere psihologică, în spitale sau diverse centre și imposibilitatea efectuării tratamentului la domiciliu din lipsa cadrului legislativ adecvat. De asemenea, pentru perioada de alertă a fost aprobat tratamentul la domiciliu, dar nu a fost prevăzut un buget pentru acesta.

„Experiența ultimului an ne-a arătat că trebuie să învățăm să cooperăm mai bine. Colaborarea dintre asociațiile de pacienți și profesioniștii în sănătate, precum și colaborarea internațională și schimbul de experiență, sunt foarte importante, mai ales în pandemie”, completează Dorica Dan.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6376 secunde