Miocardita şi pericardita, cazuri foarte rare de efecte adverse la vaccinurile anti-COVID

137
Miocardita şi pericardita, cazuri foarte rare de efecte adverse la vaccinurile anti-COVID - miocardita1-1626978679.jpg
Miocardita și pericardita sunt boli inflamatorii ale inimii care pot apărea cel mai frecvent în urma infecțiilor sau a bolilor autoimune. Simptomele pot varia și includ adesea senzația de respirație dificilă (dispnee), bătăi puternice ale inimii care pot fi neregulate (palpitații), dar şi durere în piept.

La ultima întâlnire, Comitetul de siguranță (PRAC) al EMA (Agenției Europene a Medicamentului) a concluzionat că miocardita și pericardita pot apărea în cazuri foarte rare după vaccinarea cu vaccinurile COVID-19 Comirnaty (anterior BioNTech / Pfizer COVID-19 vaccine) și Spikevax (anterior COVID-19 Vaccine Moderna).

Analiza a inclus 145 de cazuri de miocardită raportate în Spațiul Economic European (SEE) în rândul persoanelor care au fost vaccinate cu Comirnaty și 19 cazuri în rândul persoanelor care au fost vaccinate cu Spikevax; 138 de cazuri de pericardită raportate în urma utilizării Comirnaty și 19 cazuri în urma utilizării Spikevax. La 31 mai 2021, aproximativ 177 milioane de doze de Comirnaty și 20 de milioane de doze de Spikevax fuseseră administrate în Spațiul Economic European. În plus, au fost analizate și cazurile raportate la nivel mondial.

„Frecvența foarte scăzută a cazurilor de miocardita si pericardită raportate sau investigate la nivelul statelor membre UE, face dificilă, pentru moment, stabilirea incidenței acestor reacții adverse în rândul persoanelor vaccinate. Astfel, PRAC a concluzionat că cele mai multe cazuri au apărut în decurs de 14 zile de la vaccinare, mai des după administrarea celei de a doua doze, cu precădere la bărbații tineri. Cinci dintre cazurile înregistrate în Spațiul Economic European s-au soldat cu decesul persoanelor, care se aflau la o vârstă avansată sau care aveau în istoricul medical boli concomitente. Datele disponibile sugerează că evoluția miocarditei și a pericarditei, după vaccinare, este similară cu evoluția cazurilor raportate în populația generală. În aceste situații, simptomele au fost remediate cu repaus sau tratament”, transmit reprezentanţii Comitetului Naţional de Vaccinare.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3765 secunde