Razele ultraviolete, pericol real pentru ochi. Cum ne alegem ochelarii de soare, vara

791
Razele ultraviolete, pericol real pentru ochi. Cum ne alegem ochelarii de soare, vara - fondrazeleultra1-1626978592.jpg

Articole de la același autor

Expunerea la soare fără protecţie adecvată poate avea consecinţe grave nu numai asupra pielii, ci şi asupra ochilor. De aceea, este important să ştim cum să alegem ochelarii de soare care ne protejează cu adevărat de radiaţiile puternice.

Soarele emite radiaţii ultraviolete pe tot parcursul anului, însă vara acestea sunt chiar de trei ori mai puternice decât în anotimpul rece. Persoanele care lucrează în aer liber, cele care au ochii deschişi la culoare sau cele care iau medicamente fotosensibilizatoare sunt cele mai afectate de razele ultraviolete provenite de la soare. Cu toate acestea, medicii recomandă tuturor să poarte o pereche de ochelari de soare pentru a nu se confrunta, mai târziu, cu diverse afecţiuni oculare.

Radiaţiile solare cu cel mai dăunător efect asupra vederii sunt razele ultraviolete. Expunerea la radiaţiile UV, în special cele reflectate în nisip, poate produce arsuri la nivelul ochiului. Acestea se manifestă prin nevoia de a clipi excesiv, senzaţia de nisip în ochi, lăcrimarea, dificultatea de a tolera lumina puternică şi inflamarea ochilor. Dr. Eliza Avram, medic primar oftalmolog, explică faptul că un alt risc al expunerii la soare fără o protecţie adecvată a ochilor este cheratita fotocromică. „Este vorba despre o inflamaţie a corneei care poate duce la suprainfectarea ochiului. Simptomele caracteristice sunt usturimile, pruritul şi mâncărimile”, precizează medicul specialist.

Potrivit dr. Eliza Avram, persoanele care nu îşi protejează ochii de soare riscă să sufere tulburări maculare la nivelul celulelor fotocromatice din interiorul ochiului. „Radiaţiile solare pot distruge pigmentul retinian, ceea ce afectează claritatea vederii, iar pacientul începe să vadă lucrurile în ceaţă. Un alt efect negativ al expunerii solare este alterarea vitrosului, adică lichidul transparent din interiorul globului ocular”, informează oftalmologul.

Specialiştii ne sfătuiesc să achiziţionăm ochelari de soare numai din locuri avizate. „Cel mai bine ar fi să nu luăm orice fel de ochelari de la comercianţii din pieţe sau din stradă. Majoritatea ochelarilor de soare vânduţi în acest mod sunt, mai mult ca sigur, contrafăcuţi şi nu asigură protecţia necesară de care au nevoie ochii”, este de părere dr. Eliza Avram.

Ce lentile sunt recomandate

Cât despre gradul de protecţie pe care ar trebui să îl aibă ochelarii de soare, medicul oftalmolog menţionează că cele mai eficiente sunt lentilele cu protecţie UV100. „Ochelarii de soare ar trebui să aibă protecţie de sută la sută împotriva radiaţiilor ultraviolete. Ce este sub 80 - 90 la sută UV nu poţi avea garanţia că protejează cu adevărat”, spune dr. Avram.

Cele mai folosite lentile pentru ochelarii de soare sunt cele de culoare maro, deoarece sunt mai odihnitoare pentru ochi. „Purtătorii de ochelari de vedere ar trebui să îşi achiziţioneze ochelari cu lentile heliomate, care se închid la culoare la soare şi se deschid în interior. De asemenea, cei care îşi doresc pot purta şi ochelari de soare cu dioptrie, care se eliberează pe bază de reţetă de către specialişti”, susţine dr. Avram.

Chiar dacă lentilele de culoare mai închisă sunt recomandate la plajă, persoanele care suferă de glaucom nu ar trebui să poarte deloc ochelari de soare foarte închişi la culoare. „La întuneric, glaucomul se dilată foarte tare şi produce închiderea unghiului cornean. Acest lucru poate duce chiar până la un atac de glaucom”, amintiteşte medicul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6971 secunde