Pacienții cu accidente cerebrale, încadrați în grad de handicap

567
Pacienții cu accidente cerebrale, încadrați în grad de handicap - secautamediciromani11378761395-1400012684.jpg

Articole de la același autor

Având în vedere că pacienții care suferă accidente cerebrale vasculare rămân pentru tot restul vieții cu dizabilități, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii au semnat un ordin comun pentru aprobarea criteriilor de încadrare în grad de handicap a acestora. 


Ordinul inițial al celor două instituții a fost aprobat în 2007 și a avut în vedere doar încadrarea pacienților cu deficiențe severe, indiferent de cauză sau vârstă. Noua lege vine să completeze criteriile stabilite prin lege, cu derularea unor anchete sociale care să stabilească dacă pacientul are nevoie de însoțitor. "Salut această decizie istorică pentru pacienții care au așteptat ani de zile. Ceea ce este cel mai important de spus este că în sfârșit România aplică criteriile Organizației Mondiale a Sănătății. Ne adresăm unui număr de 70.000 pacienți", a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu. 


Concret, noul ordin prevede încadrarea într-un grad de handicap persoanelor diagnosticate cu hemiplegie/hemipareză, care necesită sprijin parțial sau permanent din partea altei persoane pentru desfășurarea activităților zilnice de îngrijire personală, de aprovizionare, de administrare a medicamentelor. Vor beneficia de indemnizație de handicap și bolnavii de hemofilie, coxartroză sau tulburări neurologice precum distoniile musculare.


Pe de altă parte, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, susține că această nouă lege este un răspuns la semnalele pacienților și medicilor din toate județele țării, care au cerut sprijin.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6902 secunde