Pacienții tratați în străinătate primesc banii înapoi de la stat

485
Pacienții tratați în străinătate primesc banii înapoi de la stat - pacientiitratatiinstrainatate-1399475700.jpg
Pentru tratamentul medical primit într-un stat din Uniunea Europeană, asigurații români pot beneficia, la cerere, de rambursarea contravalorii serviciilor, conform unei Hotărâri de Guvern. Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța susține însă, că pacienții vor primi contravaloarea stabilită la nivelul tarifelor din România, care, per general, sunt mult mai mici decât în alte state europene.

Pacienții care au avut nevoie de intervenții chirurgicale sau tratamente pe care le-au efectuat în străinătate, într-unul dintre statele UE, reprezentanții casei de asigurări vin cu vești bune. Conform unei hotărâri de Guvern, pacienții asigurați care au primit tratamente în statele membre UE pot beneficia, la cerere, de rambursarea contravalorii serviciilor medicale.

"Practic această hotărâre de Guvern vine ca o punere în aplicare a Directivei Europene din 2011, document ce asigură dreptul cetățenilor europeni să beneficieze de servicii medicale în toate țările UE, și care aprobă normele privind asistența medicală transfrontalieră. Practic, în baza noilor reglementări, persoanele asigurate în sistemul de sănătate obligatoriu din România, care se deplasează într-un alt stat din UE, pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor și dispozitivelor medicale", explică purtătorul de cuvânt al CJAS Constanța, Laura Maxim.

Cum se va realiza decontarea

Reprezentații Casei de Asigurări susțin că rambursarea costurilor serviciilor medicale realizate în afara țării se va realiza la nivelul tarifelor stabilite în România, prin sistemul național de asigurări de sănătate.

Toate informațiile privind condițiile în care asigurații constănțeni pot primi banii înapoi vor fi puse la dispoziție prin intermediul unui Punct Național de Contact, ce va funcționa începând de luna aceasta în subordinea CNAS. "În vederea rambursării costurilor de tratament, pacienții vor avea la dispoziție toate informațiile necesare printr-un sistem specializat al Casei. De reținut este faptul că, cererile înregistrate la Casă în acest sens, pot fi depuse atât înainte de efectuarea serviciilor, cât și la revenirea în țară", susține Laura Maxim.

Ce tratamente intră în decontare

Deși tratamentele sau intervențiile chirurgicale ce pot fi efectuate în străinătate se pot efectua, de cele mai multe ori și în țară, pacienții preferă clinicile de peste graniță datorită condițiilor și echipamentelor de care dispun spitalele din alte state. Pacienții care doresc să apeleze la serviciile acestor unități sanitare trebuie să știe că își vor achita singuri atât transportul, cât și cazarea și hrana, acestea nefiind decontate de sistemul de sănătate, deci costurile se vor mări substanțial.

În lista procedurilor medicale ce pot fi efectuate în străinătate și pentru care se poate cere contravaloarea Casei, se numără dispozitivele pentru cardiaci, protezele pentru pacienții care suferă de cancer, dar și unele implanturi pentru coloană. Totuși, pentru a beneficia de asistență medicală transfrontalieră, pacienții vor trebui, în unele cazuri, să obțină o autorizare prealabilă eliberată de casele județene.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2644 secunde