Paralizia coardelor vocale poate provoca dificultăți de vorbire și probleme în respirație

285
Paralizia coardelor vocale poate provoca dificultăți de vorbire și probleme în respirație - fond-corzi-1711972672.jpg

Articole de la același autor

Paralizia de coarde vocale apare în momentul în care impulsurile nervoase către laringe sunt întrerupte. Din păcate, acest lucru vă poate afecta capacitatea de a vorbi și chiar de a respira, deoarece pliurile vocale fac mai mult decât să producă sunet. Acestea vă protejează, de fapt, căile respiratorii, împiedicând alimentele, băuturile și chiar saliva să pătrundă în trahee, provocând sufocarea.Persoanele care se confruntă cu acest gen de probleme trebuie să știe că paralizia coardelor vocale nu este considerată o boală în sine, ci un semn al altei afecțiuni de bază, care poate fi congenitală sau dobândită, unilaterală sau bilaterală, cu debut brusc sau treptat și poate apărea la orice vârstă. Cauzele posibile ale paraliziei de coarde vocale includ leziuni ale nervilor în timpul intervenției chirurgicale, infecții virale și anumite tipuri de cancer. Tratamentul pentru paralizia coardelor vocale implică, de regulă, terapie vocală și injecții, dar poate fi nevoie și de o intervenție chirurgicală. „Coardele voastre sunt două benzi flexibile de țesut muscular care stau la intrarea în trahee. Când vorbiţi, aceste benzi se reunesc și vibrează pentru a scoate sunete, iar în restul timpului, coardele vocale sunt relaxate într-o poziție deschisă, astfel încât să puteți respira normal.

În majoritatea cazurilor de paralizie de coarde vocale, doar o singură coardă vocală este afectată. Paralizia ambelor coarde vocale este o afecțiune rară, dar gravă, care poate provoca dificultăți vocale și probleme semnificative în respirație și înghițire și necesită intervenție rapidă. În cazul paraliziei coardelor vocale, impulsurile nervoase către laringe sunt perturbate, fapt care declanșează paralizia mușchiului”, a explicat dr. Manuela Stoenescu.

Printre posibilele cauze care produc paralizia de coarde vocale regăsiţi: leziunea coardelor vocale în timpul unei intervenției chirurgicale efectuate pe sau în apropierea gâtului sau a pieptului superior; un traumatism la nivelul gâtului sau al pieptului; accidentul vascular cerebral; infecțiile, cum ar fi boala Lyme, virusul Epstein-Barr și herpesul etc.

Factorii care pot crește riscul de a dezvolta paralizie a coardelor vocale includ: efectuarea unei intervenții chirurgicale la nivelul tiroidei, în zona gâtului sau a pieptului superior, care implică un risc crescut de afectare a nervilor coardelor vocale. Uneori, tuburile de respirație utilizate în chirurgie sau pentru a-l ajuta pe pacient să respire, dacă are probleme respiratorii grave, pot deteriora nervii coardelor vocale. De asemenea, existența unei afecțiuni neurologice, cum ar fi boala Parkinson sau scleroza multiplă, cresc riscul ca pacientul să dezvolte slăbiciune sau paralizie a coardelor vocale. Semnele și simptomele paraliziei coardelor vocale pot include: răguşeală; respirație zgomotoasă; modificări ale sunetului vocii; pierderea vocii; sufocare sau tuse; nevoia de a respira frecvent, în timp ce vorbiţi; imposibilitatea de a vorbi tare; tuse slabă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3093 secunde