PERICOL ÎN PARCURILE DIN CONSTANȚA! Căpușele au făcut zeci de victime. PRIMĂRIA acționează doar în MAMAIA

1220
6
PERICOL ÎN PARCURILE DIN CONSTANȚA! Căpușele au făcut zeci de victime. PRIMĂRIA acționează doar în MAMAIA - capuseparc-1366980784.jpg
Îmbiați de vremea bună, constănțenii care au ieșit în parc, la iarbă verde sau chiar la plimbare pe plajă au ajuns direct la spital, mușcați de căpușe. Medicii avertizează că mușcătura acestor insecte este extrem de periculoasă și poate produce de la stări febrile la tulburări neurologice și chiar paralizie. 

35 de constănțeni mușcați în 12 zile

Odată cu vremea bună au venit și problemele, am putea spune, odată ce nu mai puțin de 35 de constănțeni au fost mușcați de căpușe în primele 12 zile ale acestei luni. Aceștia au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase unde au primit îngrijiri medicale.

"35 de constănțeni s-au prezentat la camera de gardă în primele două-sprezece zile ale lunii aprilie, cu mușcături de căpușe. Din fericire, niciunul nu a avut nevoie de internare, însă au primit îngrijiri medicale și li s-au prescris rețete pentru a se trata în continuare la domiciliu", a explicat pentru "Cuget Liber", Tudora Camburu, statisticianul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța.

"În această vacanță ne așteptăm ca numărul pacienților să crească"

Medicii avertizează că vremea frumoasă și temperaturile ridicate fac ca insectele să se înmulțească și să devină agresive, fapt pentru care recomandă evitarea locurilor cu spații verzi . Cu atât mai mult când vine vorba de căpușe, care sunt transmițătoare de boli.

"Ne așteptăm ca în perioada acestei vacanțe de 1 Mai și Paște să se prezinte la camera de gardă din ce în ce mai mulți pacienți mușcați de căpușe. Le recomandăm celor care sunt mușcați să se prezinte la medic în cel mai scurt timp pentru a primi îngrijirile medicale specifice", a explicat Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Primăria a început dezinsecția, doar în Mamaia

Reprezentanții Serviciului de gospodărire comunală, prin departamentul de dezinsecție, al Primăriei Constanța susțin că au început dezinsecția în oraș încă de luna trecută. "S-a început dezinsecția și s-au făcut tratamentele fitosanitare încă de luna trecută în oraș, dar mai ales în stațiunea Mamaia, pentru perioada aceasta în care sunt așteptați turiștii", ne-a spus un reprezentant al instituției.

Ce este de făcut dacă sunteți mușcat

Dacă totuși vă aflați în situația în care nu puteți ajunge la medic, iată cum puteți scăpa de căpușă: căpușele se scot prin tracțiune ușoară și continuă cu o pensetă aplicată cât mai aproape de piele, astfel încât să se evite rămânerea de părți ale aparatului bucal al căpușei în piele. Când se îndepărtează căpușele de pe om sau de pe animal se vor proteja mâinile cu mănuși, ori cu părți din îmbrăcăminte, cu o pânză sau tifon. Spălați imediat zona afectată după extragerea căpușei cu apă și săpun și dezinfectați zona cu alcool sanitar (spirt). Se poate aplica și un unguent cu antibiotic cu spectru larg.

În cazul apariției unei pete sau indurații de culoare roșie de peste 5 centimetri diametru, care se extinde în inele concentrice, cu stare de rău, dureri musculare, febră, dureri de cap, senzație de ceafă și gât înțepenit, dureri la nivelul articulațiilor trebuie să vă adresați imediat medicului.

Specialiștii de la Institutului Național de Sănătate Publică recomandă evitarea, pe cât posibil, a zonelor infestate cu căpușe. Dacă totuși ieșiți în parc sau în spații deschise, este bine să purtați haine de culori deschise care să protejeze brațele și picioarele. Culoarea deschisă ajută prin contrast la identificarea ușoară a căpușelor. Se recomandă, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi, a tricourilor, bluzelor sau cămășilor cu mâneci lungi. Este indicat ca încălțămintea să nu fie prevăzută cu decupaje.

Se recomandă aplicarea repetată la 1-3 ore a unui spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamidă) pe pielea expusă de pe mâini, brațe, antebrațe, ceafă sau a unui insecticid cu permetrin pe pantaloni, manșete, ciorapi și pe mâneci.

Căpușele se pot atașa și fixa oriunde pentru a se hrăni cu sânge, fără a provoca disconfort la atașarea de piele sau în timpul hrănirii, așa că verificați-vă după ieșirea la iarbă verde.

Comentează știrea

am
27 aprilie 2013
mai pupati

sub coada maidanezii! ei sunt vectorii purtatori de capuse...

st3fun
27 aprilie 2013
pentru indepartarea capuselor din piele

este recomandat sa inmuiati capatul unui chibrit, catranul, in apa, si sa dati cu el in jurul ei; capusele sunt atrase de fosfor si vor iesi singure. Este periculoasa extragerea ei, pentru ca i se poate rupe capul, acesta din urma ramanand in rana.

am
27 aprilie 2013
@st3fun

multumiri pentru sfat! dar e inutil, daca te-a musscat -deja- o capusa infestata ...

*&..,/**&^
27 aprilie 2013
@@@yaho***123.

ce turist sta in parcurile (care mai sunt!?) din municipiu? mamaia este fruntea. acolo se strange elita. constantenii sa stea in case.

MIRUNA
27 aprilie 2013
nu-l mai deranjati pe mazare

e ocupat cu zmeele si satul pescaresc din mamaia ,lol

Marius Constanteanul
28 iunie 2014
Bati campii sau zici la misto

"Crema", te referi la toti proxenetii si parasutele care concureaza cu capusele in Constanta? Constanta era un oras frumos, pacat ca l-a tiganizat Mazare.

Răspuns la: @@@yaho***123.
Adăugat de : *&..,/**&^, 27 aprilie 2013
ce turist sta in parcurile (care mai sunt!?) din municipiu? mamaia este fruntea. acolo se strange elita. constantenii sa stea in case.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.968 secunde