Pericolele gimnasticii practicate incorect

735
Pericolele gimnasticii practicate incorect - gimnasticaa-1321896267.jpg

Indiferent de activitatea sportivă preferată, când te antrenezi sau urmezi un program de fitness, este recomandată consultarea și supravegherea unui antrenor. Practicat incorect, sportul poate provoca dureri, entorse, fracturi și leziuni grave la nivelul coloanei vertebrale. Un antrenament de gimnastică nepotrivit poate cauza multe afecțiuni ale spatelui.

Medicii specialiști recomandă persoanelor care practică gimnastică să își ia măsuri de precauție la antrenamente, pentru a evita riscurile producerii de accidente la coloana vertebrală. De cele mai multe ori, la sportivii adolescenți, afecțiunile de la nivelul spatelui apar în urma unor mișcări repetitive, cum ar fi aplecările și răsucirile, dar și după o aterizare greșită. Practicate incorect, acestea pot provoca traumatisme la nivelul coloanei vertebrale.
Riscul accidentărilor crește când un gimnast se antrenează intens și nu își protejează spatele. Totodată, leziunile apar atunci când tehnicile de mișcare nu sunt utilizate corect, iar mușchii abdominali sau ai picioarelor nu sunt suficient de puternici. De menționat faptul că oasele din partea inferioară a spatelui și a vertebrelor lombare sunt mult mai sensibile la răni când vine vorba despre copiii aflați în dezvoltare. Specialiștii mai spun că activitățile sportive intense supra-solicită ligamentele și mușchii din jurul coloanei vertebrale.


Urmările unor mișcări fizice greșite
Traumatismele de la nivelul spatelui reprezintă motivul principal al producerii herniei de disc, mai ales în rândul tinerilor în curs de dezvoltare. În acest caz, vertebrele lombare vor fi greșit aliniate, iar nucleul pulpos se va umfla. Fenomenul determină o presiune asupra nervilor din jurul măduvei spinării, fapt ce declanșează dureri insuportabile.
De asemenea, aplecările repetitive realizate de gimnaști ar putea determina fracturi ale vertebrelor din cauza presiunii. Un șoc puternic poate fractura porțiuni ale coloanei vertebrale, cum ar fi loviturile la nivelul spatelui sau căderea de la o distanță considerabilă. Efectele pe termen lung ale gimnasticii pot duce la degenerarea discului sau la apariția unor boli degenerative de disc. Acestea pot fi provocate de răsucirea spatelui, dar și orice alt tip de supra-solicitare îndelungată a coloanei vertebrale.

Medicul trebuie consultat de urgență la primele leziuni
Traumatismele de la nivelul coloanei sunt considerate afecțiuni grave și necesită intervenție medicală de urgență. Primele semne la care ar trebui să vă prezentați imediat la medicul specialist ortoped sunt durerile de spate pe timpul nopții, incapacitatea de a mișca în mod normal partea inferioară a spatelui, dar și durerile care coboară spre picior. De asemenea, gimnastul trebuie să înceteze orice activitate sportivă și să își facă analizele necesare.
În urma evaluărilor, se va stabili care este amploarea traumatismului și ce tratament trebuie să urmeze pacientul. Pot fi recomandate medicamente pentru ameliorarea durerilor de spate sau purtarea unei orteze de susținere a spatelui, până când tratamentul își face efectul.
Totodată, kinetoterapia poate face minuni în vindecarea leziunilor spatelui. Recomandate de medici, ortezele și corsetele pentru spate oferă sprijin fără a limita mișcările fizice. Acestea pot fi folosite în timpul antrenamentelor sportive, acasă sau chiar și la locul de muncă.
Cu toate acestea, medicii îi sfătuiesc pe cei care vor să facă exerciții fizice, normale sau de performanță, să se prezinte la un specialist care să le analizeze rezistența la acti-vitate fizică. În cazul în care este necesar, se va începe cu exerciții fizice de intensitate scăzută și se va trece treptat la mișcări mai intense. În plus, părinții celor care practică sport de performanță ar trebui să fie permanent pregătiți să apeleze la o consultație medicală de fiecare dată când este nevoie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2237 secunde