Pericolul antibioticelor. Veste bună pentru pacienți!

125
Pericolul antibioticelor. Veste bună pentru pacienți! - medici121-1432104448.jpg
Parlamentul European a votat o rezoluție care propune măsuri de îmbunătățire a siguranței pacienților, inclusiv prin combaterea rezistenței tot mai mari la antibioticele umane și veterinare, utilizând tratamentele disponibile în mod mai responsabil și promovând inovația. Deputații au subliniat că 8-12% din pacienții din spitalele UE suferă de efecte adverse, cum ar fi infecțiile asociate asistenței medicale, care duc la 37.000 de decese pe an și reprezintă o povară grea pe bugetele limitate ale serviciilor de sănătate.


Deputații au subliniat că actuala criză economică a dus la o mai mare presiune pe bugetele naționale de sănătate, ceea ce a afectat siguranța pacienților. Ei cer statelor membre să se asigure că siguranța pacienților nu este afectată de măsurile de austeritate și că finanțarea sistemelor de sănătate publică va rămâne adecvată.


Printre măsurile propuse pentru a asigura o utilizare mai responsabilă a antibioticelor se numără:


- Interzicerea strictă a utilizării lor fără prescripție;
- Necesitatea unui diagnostic microbiologic înainte de prescripție;
- Implementarea unor practici de piață care să prevină conflictele de interese între producătorii de antibiotice și cei care le prescriu; 
- Îmbunătățirea informațiilor privind monitorizarea consumului și rezistenței antimicrobiale și a controlului infecțiilor.
Deputații cer companiilor farmaceutice să investească în dezvoltarea unor noi agenți antimicrobiali, iar Comisiei Europene să aibă în vedere un cadru legislativ care să încurajeze dezvoltarea unor noi medicamente antibiotice.


Europarlamentarii susțin, de asemenea, utilizarea responsabilă a utilizării antimicrobialelor în medicina veterinară, inclusiv a nutrețului care conține medicamente, subliniind că ele ar trebui folosite doar pentru tratament după confirmarea unui diagnostic veterinar. Două propuneri legislative pe această temă sunt în prezent discutate în Parlamentul European.


Utilizarea antibioticelor veterinare ar trebui să fie restricționată în mod gradual doar în situații terapeutice, prin eliminarea treptată a utilizării lor în scopuri profilactice. Utilizarea procedurii de metaphylaxis, adică medicația în masă a animalelor pentru a le vindeca pe cele bolnave și a preveni infectarea celor sănătoase, ar trebui, de asemenea, limitată la minimum, mai spun deputații.
Între 8 și 12% dintre pacienții din spitalele UE suferă efecte adverse, jumătate dintre acestea putând fi evitate. Cele mai frecvente efecte adverse asociate asistenței medicale sunt infecțiile, efectele secundare ale medicației și complicațiile din timpul sau de după intervențiile chirurgicale. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7027 secunde