Concurs Persoanele care ascultă muzică la căști riscă să-și piardă auzul

449

Articole recomandate

Între 2,5 și 10 milioane de persoane riscă să își piardă auzul în cinci ani pentru că ascultă mai mult de o oră pe zi muzică la căști, la volum ridicat, arată un raport privind răspândirea playerelor personale printre tineri, publicat, luni, de Comisia Europeană (CE).
Cercetările arată că 5-10% dintre utilizatorii de playere își pierd ireversibil auzul din cauza folosirii frecvente a acestor aparate la volum ridicat. Potrivit raportului CE, utilizatorii de playere ascultă săptămânal peste cinci ore de muzică la volum ridicat, mai mare de 89 de decibeli, adică mult mai mult decât nivelul de zgomot permis la locul de muncă. Cei mai expuși la risc sunt tinerii și copiii.
În România, din ce în ce mai multe persoane se prezintă la medic cu traume sonore acute, din cauza faptului că ascultă muzică la căști cu nivelul sonor dat la maximum, susțin specialiștii în ORL. "În ultima perioadă, ne-am confruntat destul de des cu astfel de traume sonore, cauzate nu doar de ascultatul muzicii la căști, ci și de boxele cu un nivel sonor foarte mare din discoteci", a precizat, pentru Newsin, medicul primar ORL Codruț Sarafoleanu.
Potrivit lui Sarafoleanu, dacă nivelul sonor din căști nu este foarte mare, persoanele care ascultă muzică în acest mod nu sunt predispuse la riscul de a avea probleme cu auzul. În schimb, dacă muzica este ascultată foarte tare, efectele negative pot apărea în câțiva ani de zile și pot duce la pierderea auzului.
CE intenționează să ia măsuri pentru prevenirea acestei situații, urmând ca, la începutul anului 2009, să organizeze seminarii cu reprezentanții industriei de profil, medicii și consumatorii.
În ultimii ani, vânzările de playere audio personale au crescut spectaculos, mai ales vânzările de playere MP3. În general, în UE se estimează că aproximativ 50 până la 100 de milioane de persoane ascultă zilnic muzică la playere portabile. În ultimii patru ani, au fost estimate vânzări de 184-246 milioane de dispozitivele audio portabile și 124-165 milioane de playerele MP3.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8917 secunde