Persoanele obeze au un risc mai mare să aibă pietre la rinichi

191

Articole recomandate

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea "John Hopkins" din Baltimore, SUA, publicat în Journal of Urology, arată că persoanele obeze sunt mai expuse riscului de formare a calculilor renali, față de persoanele a căror greutate corporală se încadrează în limite normale.
Calculii renali sunt depozite de minerale și săruri ce se formează în rinichi. Trecerea acestor "pietre" din rinichi în vezica urinară poate fi extrem de dureroasă, necesitând în anumite cazuri o intervenție chirurgicală.
Studiul cercetătorilor americani arată că există o legătură între obezitate și formarea calculilor renali. Specialiștii au declarat însă că deocamdată nu este foarte clar modul în care greutatea corporală influențează procesul de formare a "pietrelor". Fenomenul ar putea fi provocat de unele substanțe prezente în fluxul sangvin al obezilor.
Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 95.000 de persoane, în perioada 2002 - 2006. Dintre aceștia, 3.257 de voluntari aveau calculi renali - de două ori mai mulți bărbați decât femei. În medie, una din 40 de persoane cu greutate normală sau supraponderale, dar nu obeze, a fost diagnosticată cu calculi renali, comparativ cu una din 20 persoane obeze.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.782 secunde