Dacă nu este preparat corespunzător

Peștele, sursă de toxiinfecție alimentară

591
Medicii infecționiști spun că, în acest an, toxiinfecțiile alimentare au apărut mai devreme decât se așteptau. Ei ne sfătuiesc să fim foarte atenți la modul în care prelucrăm alimentele. Produsele implicate cel mai frecvent în transmiterea toxiinfecțiilor alimentare sunt peștele, preparatele de ouă și carne, lactatele, cremele, maionezele.

În primul rând, trebuie să verificăm termenul de valabilitate al produselor pe care le cumpărăm, pentru că există riscul să fie vechi, iar după consum să apară probleme digestive. De asemenea, alimentele care vor fi consumate la mai mult de 2 - 3 ore de la preparare trebuie păstrate la temperaturi de 4 - 8 grade Celsius.
Toate alimentele conțin în mod natural cantități mici de bacterii. Când alimentele sunt manipulate defectuos, gătite insuficient sau depozitate inadecvat, bacteriile se pot multiplica până la un număr suficient de mare pentru a determina boala.
Peștele este unul dintre cele mai contaminate produse - explică conf. univ. dr. Sorin Rugină, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța. "Preferabil este să consumăm produse proaspete, nu congelate. Dacă pregătim pește la grătar, spre exemplu, se creează o crustă, iar dacă produsul nu este bine spălat pot persista germenii și pot apărea probleme", a explicat medicul.
Sub nicio formă nu trebuie să recongelăm alimentele sau să le ținem la temperatura camerei. "Temperatura din cameră poate fi înșelătoare, așa că, ulterior, pot apărea probleme", a mai precizat medicul.
În cazul toxiinfecției alimentare, semnele de boală apar la un interval de 2-3 ore până la 2-3 zile, în funcție de microbul care a determinat producerea toxiinfecției. Cele mai frecvente simptome sunt: febră, stare generală alterată, apariția scaunelor diareice, dureri abdominale, cefalee, vărsături. În cazul apariției acestor semne, este necesar să vă prezentanți la medic pentru a preveni agravarea bolii.

"Cele 10 reguli de aur pentru pregătirea corectă a alimentelor" stabilite de Organizația Mondială a Sănătății:
-Alegerea unor alimente corect prelucrate;
-Prelucrarea completă a hranei;
-Consumarea alimentelor imediat după pregătirea lor;
-Păstrarea corectă a alimentelor preparate/gătite
-Reîncălzirea integrală a alimentelor preparate/gătite;
-Evitarea contactului între alimentele crude neprelucrate și cele preparate/gătite;
-Spălarea repetată a mâinilor, nu numai după utilizarea toaletei și înainte de masă;
-Păstrarea unei curățenii meticuloase pe toate suprafețele din bucătărie;
-Protejarea alimentelor față de accesul insectelor, rozătoarelor și a altor animale;
-Folosirea doar a apei potabile la prepararea alimentelor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.4778 secunde