Petele albe de pe unghii pot fi cauzate de diverse probleme de sănătate

174
Petele albe de pe unghii pot fi cauzate de diverse probleme de sănătate - fond-pete-1-1678969462.jpg

Articole de la același autor

Multe persoane au impresia că petele albe de pe unghii sunt consecința carenței de calciu, dar specialiștii susțin că această problemă poate fi cauzată de lipsa mai multor nutrienți. De obicei, liniile și petele albe tind să apară la rădăcina unghiei, avansând pe măsură ce aceasta crește.

Uneori, deficiența de zinc ar putea fi principala cauză a acestui fenomen. Problema este că, atunci când matricea unghiei este perforată, aceasta începe să fie acoperite de pete albe. Leuconichia, de exemplu, poate fi cauzată și de diverse probleme de sănătate, inclusiv: psoriazis, ulcer peptic, colită ulcerativă, nefrită etc. Potrivit dr. Gabriela Mondrea, lipsa anumitor nutrienți crește riscul de a suferi de leuconichie. Ne referim la acei nutrienți care susțin creșterea unghiilor și dezvoltarea compușilor acestora. Printre acești nutrienți se numără vitamina B6, vitamina A, fierul, zincul. Ca urmare, dacă petele albe de pe unghii sunt cauzate de lipsa unuia din nutrienții enumerați, este posibil ca unghiile să devină fragile și casante. Drept consecință, ele vor fi mai vulnerabile leziunilor care lasă urme.

Partea bună este petele albe de pe unghii nu sunt periculoase, doar că sunt inestetice, iar acest inconvenient se aplică în mod special în cazul femeilor. De cele mai multe ori, există o altă cauză posibilă a leuconichiei: inflamarea și deteriorarea matricei unghiilor, fenomen care produce o keratinizare abnormală. „Înainte de toate, trebuie să ştiţi că unghiile cresc cam 0,25 cm pe lună. Deci, dacă observaţi prezența unei pete albe în mijlocul unghiei, este greu să vă daţi seama dacă aceasta a fost lezată recent sau în urmă cu câteva săptămâni sau luni. Nu veţi putea observa pata mai devreme, pentru că va fi prea aproape de cuticulă. Totodată, există diverse obiceiuri și practici zilnice care pot cauza leuconichie. De asemenea, este posibil să vă confruntaţi cu această problemă chiar dacă aveţi grijă de unghiile voastre. Deseori, oamenii se află în astfel de situaţii din cauza faptului că îşi rod unghiile sau cuticulele. Alteori, manichiurile prea agresive, în special cele care implică utilizarea chimicalelor sunt de vină”, a precizat medicul.

Totodată, anumite activități de lucru manual, tăierea excesivă a unghiilor, folosirea unor produse puternice de curățare pe bază de chimicale fără a purta mănuși afectează puternic unghiile.

Din fericire, la momentul actual, nu există foarte multe tratamente pentru leuconichie. În principiu, ca să scăpaţi de petele albe, trebuie să lăsaţi unghiile să crească suficient de mult pentru a le putea tăia sau pili. Între timp, dacă nu suportați să vedeţi unghiile acoperite de pete albe, puteți să aplicaţi ojă pe ele sau să purtați mănuși. Câteodată, însă, este indicat să consultați un dermatolog. Dacă nu vreţi să vedeţi pete albe inestetice pe unghiile voastre, aplicaţi sfaturile următoare: practicaţi o igienă adecvată și mențineți-vă unghiile hidratate, evitaţi ojele și tratamentele agresive, permiteţi-le unghiilor să se odihnească înainte de a aplica din nou ojă. Este bine să lăsaţi să treacă cel puțin o zi până la următoarea aplicare. Nu uitaţi nici să acordaţi o atenție specială cuticulelor și rădăcinii şi să consumaţi alimente bogate în zinc, cum ar fi fructele uscate și germenii de grâu. În plus, consumaţi vitamina A în fiecare zi, acest nutrient putând fi găsit în morcovi, dovleac și piersici.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.6813 secunde