Picioarele umflate, semne ale unor boli grave. Cum să prevenim afecţiunea

683
Picioarele umflate, semne ale unor boli grave. Cum să prevenim afecţiunea - fondpicioareumflate-1629470626.jpg

Articole de la același autor

Mulţi dintre noi am observat că, în zilele foarte călduroase, când temperaturile depăşesc 30 de grade Celsius, anumite părţi ale corpului reţin apa în exces şi se umflă. Medicii spun că astfel de reacţii ale organismului pot fi semnul unor boli mai grave şi ne îndeamnă să mergem cât mai repede la un specialist.

Din ce în ce mai multe persoane se plâng, mai ales pe timpul verii, de picioare umflate, grele şi obosite. Este vorba despre o formă de insuficienţă venoasă cronică ce a crescut ca frecvenţă în ultima perioadă, în principal din cauza numărului din ce în ce mai mare al obezilor, al bolnavilor cardiaci, dar şi în urma sedentarismului adoptat de majoritatea populaţiei. Căldura excesivă accentuează dilatarea vaselor de sânge, principala cauză a picioarelor umflate. „Temperaturile ridicate agravează anumite boli şi de aceea, în unele cazuri, apar şi edemele gambiere. Nu putem spune că dacă este cald afară, ni se vor umfla picioarele. Asta se întâmplă numai dacă suferim de anumite afecţiuni. În schimb, este adevărat că în contextul temperaturilor ridicate se pot accentua problemele de sănătate deja existente. De exemplu, edemele gambiere pot apărea fie din cauze renale, fie cardiace”, explică dr. Camelia Ciobotaru, medic specialist în recuperare, medicină fizică şi balneologie.

Potrivit acesteia, în general, persoanele cele mai afectate de caniculă ori sunt supraponderale, ori suferă de o insuficienţă circulatorie periferică, ori suferă de o boală renală, aşa că cel mai bine ar fi să viziteze un medic specialist care le va oferi tratamentul de care au nevoie.

Evitaţi statul mult în picioare

Edemul la membrele inferioare este rezultatul retenţiei anormale de lichid în ţesuturile şi muşchii picioarelor. Gravitaţia contribuie şi ea în mod natural la concentrarea apei în partea inferioară a organismului, iar menţinerea corpului în poziţie verticală amplifică efectele, ceea ce duce la tumefierea gambelor, a gleznelor şi a tălpilor. Chiar şi persistenţa poziţiei stând în şezut cauzează acumularea de lichid în zona membrelor inferioare.

„Este de evitat ortostatismul prelungit dar şi statul prea mult pe scaun, cu picioarele atârnate, deoarece, din cauza gravitaţiei, se pot declanşa edemele gambiere”, precizează dr. Camelia Ciobotaru.

Pentru a evita astfel de complicaţii în timpul verii, medicul specialist recomandă constănţenilor care ştiu că sunt bolnavi, să nu iasă sub nicio formă din casă în timpul zilei. „Cei care se ştiu cu afecţiuni cronice cardiace sau renale trebuie să evite ieşirile din casă ziua. Cel mai bine ar fi să iasă la plimbare sau la cumpărături doar dimineaţa până în ora 9.00, sau seara după ora 19.00. Persoanele cu afecţiuni cronice, cardiace, renale sau cu alte afecţiuni grave care presupun modificarea stării generale pe timp de caniculă, nu au ce căuta afară, la 40 de grade Celsius”, subliniază medicul reumatolog.

Reduceţi consumul de sare!

Pentru a preîntâmpina edemul accentuat de vremea caniculară ar trebui să evitaţi temperaturile înalte cât mai mult posibil. Menţinerea unor valori scăzute la nivelul corpului va reduce vasodilataţia şi, implicit, senzaţia de presiune la nivelul picioarelor. Pe de altă parte, dacă sunteţi nevoiţi să faceţi un drum lung cu maşina, trenul sau avionul şi trebuie să staţi o perioadă îndelungată pe scaun, este important ca, atunci când este posibil, să vă schimbaţi poziţia sau să faceţi scurte plimbări. Totodată, consumul de sare predispune la retenţia de apă, aşa că cel mai indicat ar fi să limitaţi aportul de sare, în special când este cald afară, pentru a păstra un echilibru al sănătăţii organismului. Şi exerciţiile fizice ajută inima să pompeze lichidele care, din cauza sedentarismului, se acumulează în zona membrelor inferioare. Mersul pe jos dar şi alte mişcări simple, care implică picioarele, pot estompa umflarea acestora.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2245 secunde