Pielea uscată poate fi începutul unei boli

1161
Pielea uscată poate fi începutul unei boli - fa571e649aeb8ad04cbb24aadafadb1e.jpg
Pielea uscată, în timpul iernii, nu este neapărat semn de boală dermatologică. Apariția ei înseamnă că nu sunteți imuni la acțiunea frigului și a vântului. Însă, dacă nu o tratați, există riscul să dezvoltați o boală de piele.

În mod obișnuit, pielea este protejată de un strat fin de sebum, care îi asigură o stare de hidratare și o consistență catifelată. Pielea normală nu este aspră, nu zgârie și nu are asociată o senzație de constricție sau de mâncărime. Toate aceste simptome apar în cazul unei pieli uscate. Iar în timpul iernii, uscarea pielii este un fenomen frecvent întâlnit. "Tem-peraturile scăzute duc la apariția xerozei cutanate, adică la uscarea pielii, din cauza secreției sebacee insuficiente", a explicat dr. Gheorghe Nicola, șeful Clinicii de Boli Dermato-Venerice din Spitalul Județean Constanța.
Factorii de mediu, precum frigul și vântul, sunt principalele cauze care duc la uscarea pielii. De aceea, este indicat să vă acoperiți fața și mâinile, în zilele friguroase. De asemenea, o acțiune ne-gativă au și săpunurile (evitați să vă spălați iarna cu săpun), produsele cosmetice, îmbră-cămintea din materiale sintetice, dușurile fierbinți, dar și trecerea bruscă de la o temperatură extremă la alta.
Un risc crescut de a avea o piele foarte uscată în timpul sezonului rece au bolnavii cronici, și în mod special cei care suferă de diabet, insuficiență renală sau boli de inimă. La fel, înaintarea în vârstă este un factor negativ. Potrivit medicilor, 75% dintre persoanele în vârstă de peste 65 de ani au de suferit din cauza pielii uscate.

Pot apărea complicații
O piele înăsprită, cu țesutul tensionat nu pare o problemă prea gravă. Cu toate acestea, medicul dermatolog atrage atenția că, dacă nu se iau măsurile necesare de protecție, consecințele pot fi grave. Pielea uscată nu este propriu-zis o boală, dar poate deschide calea uneia. Astfel, pot apărea eczemele sau dermatitele atopice (pielea este inflamată și crăpată), foliculită (sunt inflamați foliculii piloși) sau leziuni deschise, ca urmare a crăpării pielii.
Pentru a nu se ajunge la aceste situații, trebuie să preveniți uscarea pielii. Iar soluțiile sunt la îndemână: produsele emoliente. "Acestea trebuie aplicate de două sau trei ori pe zi, inclusiv la copii, căci și ei pot fi afectați", a adăugat medicul dermatolog. În perioada friguroasă, aplicarea cremelor de corp sau de față nu mai este un moft pentru menținerea tinereții pielii, ci o necesitate pentru protejarea sănătății pielii.

Măștile de fructe
Totodată, nu ignorați consumul de fructe și legume, dar și măștile realizate din aceste alimente. De exemplu, puteți strivi o banană, iar pasta obținută o puteți folosi pentru a masa fața. Clădiți apoi cu apă călduță.
Mai puteți folosi, pentru măști faciale, fructe uscate, precum prune sau stafide, fructe de pădure etc. Sunt recomandate, în această perioadă, uleiul de migdale, jojoba sau cocos, căci ajută la hidratarea și revitalizarea pielii.

Când trebuie să mergeți la medic
Dacă după două săptămâni, în care ați încercat produsele dermato-cosmetice, pielea este din ce în ce mai uscată, roșiatică și se exfoliază pe alocuri, este indicat să consultați un medic dermatolog. Poate fi vorba de o piele ultra-uscată, care este similară cu începutul unei afecțiuni dermatologice. Medicul este singurul care poate stabili dacă pielea este uscată din cauza unei afecțiuni nediag-nosticate sau a unui dezechilibru hormonal și vă poate prescrie tratamentul corect.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4428 secunde