Pilula de a doua zi nu vă protejează de bolile cu transmitere sexuală

102
Pilula de a doua zi nu vă protejează de bolile cu transmitere sexuală - pilula-1692965382.jpg

Articole de la același autor

Contracepția de urgență este o metodă contraceptivă folosită după un contact sexual neprotejat sau dacă metodele clasice au eșuat și se suspectează că s-ar putea instala o sarcină. Potrivit specialiștilor, aceasta este eficientă în primele cinci zile după contactul sexual, însă eficacitatea sa este cu atât mai mare cu cât se acționează mai prompt. Deși este foarte frecvent cunoscută ca pilula de a doua zi, contracepția de urgență cuprinde, de fapt, două metode principale: pilula hormonală și dispozitivul intrauterin cu cupru (steriletul).Trebuie reținut de la bun început că această metodă nu trebuie considerată o opțiune de rutină, ci o soluție de criză.

Contracepția de urgență se utilizează în următoarele situații, pentru a evita o sarcină nedorită: dacă nu ați folosit nici o metodă contraceptivă;

dacă ați uitat să luați pilula contraceptivă la timp și ați avut un contact sexual; dacă nu ați schimbat inelul vaginal la timp și ați avut contact sexual; dacă prezervativul s-a rupt sau a alunecat în timpul actului sexual; dacă ați folosit „metoda retragerii” și partenerul nu a reușit să ejaculeze în afară; dacă ați fost victima unui abuz sexual etc.

Pilulele contraceptive de urgență acționează, în general, prin blocarea sau întârzierea ovulației (ovarul nu mai eliberează ovulul și astfel concepția nu se poate realiza), cât și prin alte mecanisme: modificarea motilității trompelor uterine, alterarea reactivității endometrului. Contracepția de urgență prin intermediul pilulelor este considerată mai puțin eficientă decât metodele obișnuite de prevenirea a unei sarcini. de precizat că pilula de a doua zi oferă protecție numai pentru contactul sexual anterior și nu are nici un fel de acțiune pentru contactele ulterioare. De asemenea, contracepția de urgență nu oferă nici un fel de protecție în fața bolilor cu transmitere sexuală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1758 secunde