Pistruii oculari sunt mai frecvenți la persoanele cu pielea deschisă
Articole de la același autor
Acești pistrui oculari sunt, de fapt, niște pete asemănătoare alunițelor, care se formează în interiorul ochiului, iar forma și culoarea lor sunt similare cu cele care apar pe piele. Specialiștii spun că, de fapt, este vorba despre o afecțiune benignă care apare la persoanele cu piele mai albă. Potrivit dr. Ramona Brădescu, poate fi întâlnită și în rândul copiilor și adolescenților. Riscul de transformare malignă este scăzut, dar, fără îndoială, aceste pete vă pot face să credeți că sunt maligne și să vă speriați. Ce sunt pistruii oculari? Nevul ocular (pistrui ocular) este o tumoare benignă pigmentată care apare uneori în ochi. În plus, nevul ocular se formează pe partea din față a ochiului, respectiv pe partea albă a stratului numit conjunctivă.
„Nevii oculari se formează dintr-o grupare anormală și neuniformă de celule numite melanocite. Aceste melanocite sunt responsabile de producerea unui pigment numit melanină, care dă culoare pielii, părului și ochilor. În ceea ce privește forma, pistruii oculari pot fi plați sau ușor reliefați. În general, aspectul este foarte asemănător cu cel al alunițelor pe piele. De obicei, vorbim despre o afecțiune congenitală, adică fie vă nașteți cu ea, fie apare în tinerețe. Aceste alunițe sunt, de asemenea, produse de expunerea excesivă la lumina soarelui. Din acest motiv, ele sunt mai frecvente la persoanele cu pielea deschisă la culoare. Partea proastă este că pistruii oculari sunt asimptomatici. Tocmai de aceea, un consult medical este adesea motivat de observarea unei leziuni sau de o ușoară senzație de iritare. De asemenea, trebuie să știți faptul că prezența unei mici pete închise la culoare în interiorul ochiului nu trebuie să însemne neapărat apariția unei boli. Ca și în cazul alunițelor, nevii oculari duc rareori la simptome sau complicații; în general, sunt doar un semn distinctiv. Sunt la fel ca orice alți pistrui pe care îi aveți pe piele”, a explicat medicul.
Oamenii îi confundă adesea cu formațiuni colorate care, în multe cazuri, sunt părți normale ale globului ocular. Stratul care acoperă ochiul poate fi, însă, prea subțire și transparent. Spre deosebire de petele maronii, nevii oculari au limite bine definite, plate, regulate și chiar mobile la atingere. Nevii oculari nu sunt atașați de straturile interioare ale ochiului. Partea proastă este că, dacă nu descoperiți melanomul la timp, poate fi prea târziu pentru a acționa. Prin urmare, supravegherea tuturor semnelor de pe piele și ochi este foarte importantă. În cazul în care observați pete oculare care cresc în dimensiune și care își schimbă aspectul sau care se află într-o zonă neobișnuită, consultați de urgență un medic.