În prag de Sărbători, când familia se reunește pentru a se bucura de liniștea și căldura căminului, câțiva bătrâni constănțeni primesc, în loc de daruri și vorbe bune, o "internare" la Spitalul Județean Constanța. Gestul de neînțeles vine din partea familiilor care nu mai vor să le poarte de grijă tocmai atunci când au cea mai mare nevoie. Deși Crăciunul înseamnă fapte bune și sentimente pe măsură, iată că există printre noi și oameni care uită de orice principiu și își "condamnă" propriile rude la singurătate și amărăciune. Asta fac acei constănțeni care își internează proprii părinți sau bunici chiar în prag de sărbători, tocmai pentru a nu a avea grijă de ei. "În fiecare an, ne vin pe secție bătrâni internați în această perioadă, de care familia «uită» până după Anul Nou. Printre cei 400-500 de bolnavi care se perindă prin urgențe, se amestecă și aceștia, chiar dacă nu au nevoie neapărat de internare de lungă durată. În mod normal, chiar dacă suferă de anumite afecțiuni care, din cauza temperaturilor scăzute, se pot decompensa, după ce primesc asistență medicală și sunt monitorizați pe un interval de timp necesar fiecărei afecțiuni, pot fi externați. Dar nu pot fi dați afară pe ușa spitalului dacă familia nu vine să îi externeze și noi nu putem să îi aruncăm în stradă.
Dacă nu rămân pe secția de primiri urgențe, îi mai preiau colegii de pe diferite com-partimente, în funcție de bolile de care suferă. Îi internează ca să nu le mai poarte de grijă", a explicat dr. Rodica Tudoran, șefa secției de primiri urgențe a Spitalului Județean Constanța.
Povestea tristă a bunicilor care nu mai au un loc în propriile familii se continuă la secția de pediatrie. Aici, suflete nevinovate ale unor copii bolnavi care au nevoie de dragoste și grijă primesc vorbe bune din partea medicilor și a asistentelor care le devin și mamă și tată.
"Deși reprezentanții de la Protecția Copiilor îi preiau de la noi și îi duc în centre de plasament sau la asistenți maternali, cei care suferă de boli grave, de tipul celor neurologice, rămân internați pentru că acasă nu au grijă de ei. Mai grav este că nu îi vizitează nimeni și că vin după ei abia după sărbători", a explicat dr. Cristina Mihai, șefa secției de pediatrie a Spitalului Județean Constanța.
Indiferent dacă e vorba despre copii sau bătrâni, gestul ne arată că mulți uită ce înseamnă omenia și afecțiunea și recurg la gesturi demne de dispreț.