Premieră națională: o nouă procedură medicală de înlăturare a venelor varicoase

553
Premieră națională: o nouă procedură medicală de înlăturare a venelor varicoase - varicevenevaricoase-1529057936.jpg

Articole de la același autor

Chirurgii de la Spitalul Județean Timișoara au pus la punct, în premieră națională, o nouă procedură medicală de înlăturare a venelor varicoase, care constă în "arderea" întregului vas bolnav cu o substanță polimerizatoare, intervenția minim invazivă putându-se aplica în circa 30 de minute, fără o pregătire preoperatorie.


Noua metodă, numită Vena Seal, este preferată celor vechi întrucât durata recuperării este foarte redusă. Procedura durează circa 30 de minute, dar pacientul pleacă pe propriile picioare după câteva ore, pentru că nu este nevoie de anestezie loco-regională, rahianestezie sau peridurală și sunt excluse riscurile post-anestezie. Metoda, minim-invazivă, nu are contraindicații sau limite de vârstă, dar se recomandă în fazele incipiente ale bolii varicoase. Anestezia este punctiformă.


Prima intervenție a fost efectuată de o echipă condusă de șeful Secției de Chirurgie Generală I, dr. Sorin Olaru, pe o pacientă de 40 de ani, care după jumătate de oră a putut pleca acasă, vindecată de varice.


Pentru că intervenția se poate efectua în pauza de masă, este supranumită "Lunch time surgey". Directorul medical al Spitalului Județean Timișoara, conf. dr. Daniela Radu, a explicat, pentru AGERPRES, detalii despre noua metodă de cateterizare prin care se vindecă piciorul varicos. "La fel ca și în cateterizările pe cord, și în cazul nostru se introduce un cateter fin în vasul bolnav, unde se eliberează o substanță activă, un polimer, care desființează vena bolnavă. Cateterul se retrage progresiv, rămâne substanța care desființează vena bolnavă. O venă afectată varicos este compromisă în totalitate și trebuie înlăturată total, de exemplu din zona genunchiului până în în cea inghinală sau până la gleznă", a declarat dr. Daniela Radu.


În corpul uman, 95% din sânge se întoarce la inimă prin sistemul venos profund și doar 5% din sânge se întoarce prin sistemul venos superficial. În mod normal, aceste vene superficiale nu sunt sinuoase, ci au traiectul drept. Când ele se umflă și devin sinuoase, pronunțate, dilatate, înseamnă că sunt bolnave, sângele stagnează, se trombozează și se poate infecta, constituind o posibilă complicație la un moment dat.


"Acele vene bolnave noi trebuie să le îndepărtăm pentru că se pot complica, de la tromboză extensivă pot ajunge la ulcer varicos care se vindecă foarte greu. Există metode clasice, de smulgere a venei bolnave, safelectomia, dar în timp s-au dezvoltat metode noi minim invazive, endovenoase, cum sunt laserul sau radiofrecvența, pentru tratamentul acestor vene bolnave. Există un principiu chirurgical, anume că orice țesut anormal, degenerat, trebuie îndepărtat", a explicat specialistul.
Metoda este folosită de câțiva ani în Europa, dar la noi a pătruns mai târziu din cauza costurilor foarte ridicate ale substanței polimerizatoare folosite. Intervenția este gratuită pentru pacienți, deși prețul substanței active polimerizatoare este foarte ridicat.


"Nu știm acum cât va costa, dar pentru că este atât de bună pentru pacienții noștri, în afară de decontarea Casei de Sănătate, diferența o va suporta spitalul. Cu cât avem mai multe cazuri, prețul pe substanță va fi mai mic. Vom intra pe licitația internațională. Casa de Sănătate ne decontează doar procedeul", a adăugat dr. Daniela Radu.


Sursa: Agerpres




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9989 secunde