Maxima zilei: "Prețul tinereții la bătrânețe se apreciază" - (proverb turcesc)

Prezentați-vă la medic dacă aveți dureri abdominale, după mese copioase

2826
Diverticulii sunt dilatații care apar la nivelul intestinelor gros și subțire, chiar și pe partea stângă pe traseu, și la nivelul colonului sau în esofag. Dacă apar în esofag, pot stoca alimente.

Diverticulii au forma unor saci, cu diametru între cinci și zece milimetri, chiar și mai mult în unele cazuri și pot fi congenitali sau dobândiți. "Cauzele diverticulilor dobândiți sunt alimentația bogată în grăsimi, dulciurile, produsele făinoase și absența fibrelor vegetale", ne-a explicat dr. Florian Stoian, specialist în medicină internă în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Astfel, vegetarienii și persoanele care consumă o cantitate mare de fibre alimentare prezintă o incidență mai scăzută a diverticulilor.
Inflamarea diverticulilor poartă denumirea de diverticulită.
Potrivit specialistului, "Cea mai frecventă manifestare o reprezintă durerea în partea stângă a abdomenului, dar poate să apară și senzația de balonare. Cea mai frecventă complicație este diverticulita, când, pe lângă durere în partea stângă a abdomenului, apar și febra și senzația de vomă".
Afecțiunea are o patologie destul de frecvent întâlnită, de aceea medicul vă recomandă să evitați alimentele bogate în grăsimi, proteinele, dulciurile, făinoasele și să consumați cât mai multe alimente bogate în fibre vegetale. "Orice persoană care are o durere cu caracter continuu, în special după mese copioase, ar trebui să se prezinte la medic", a mai precizat dr. Florian Stoian. Colonoscopia sau irigografia sunt investigații ce permit medicului să observe diverticulii.
Formele ușoare ale afecțiunii se tratează cu regim alimentar, odihnă sau tratament standardizat: antispastice, colospasmin - antispastic cu acțiune directă și specifică asupra musculaturii netede a colonului.
Diverticulita necesită, uneori, și tratament intern. Foarte puține persoane pot ajunge și la perforație și atunci este necesară intervenția chirurgicală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6523 secunde