Prima grefă de trahee artificială, un adevărat succes

304
În urmă cu câteva luni, a fost realizată prima grefă a unei trahee artificiale cu celule stem, într-un spital suedez. Pacientul de 36 de ani suferea de cancer al căilor respiratorii și a fost operat în luna iunie a acestui an. Medicii suedezi anunță că, după două luni petrecute în spital și apoi într-un centru de specialitate, acesta se simte foarte bine și și-a reluat viața normală.
De curând, s-a efectuat și al doilea transplant de acest tip, la un american de 30 de ani care suferă tot de cancer al căilor respiratorii. A doua grefă a fost alcătuită din manofibre și reprezintă un progres față de prima intervenție, spun medicii americani. Aceștia mai vor să realizeze și o a treia grefă, prevăzută cu aceeași tehnică, pentru tratarea unui bebeluș sud-coreean de 13 luni. În plus, specialiștii au în vedere îmbunătățirea tehnicii în medicina regenerativă și pentru plămâni, inimă și esofag.
Procedeul se bazează pe o structură sintetică, în care sunt inserate celule stem de la pacient, lucru care face ca organul să nu fie respins.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0268 secunde