Primăria Cumpăna încurajează prevenția cancerului de col uterin

104
Primăria Cumpăna încurajează prevenția cancerului de col uterin - primariacumpanaincurajeaza-1395069540.jpg

Articole de la același autor

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), cu ajutorul Primăriei Cumpăna, a organizat un seminar pe tema pericolului cancerului de col uterin, singurul tip de cancer previzibil, dar care omoară zilnic 6 femei, în România.


În acest context, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, a încurajat personalul medical și cadrele didactice să încurajeze prevenția în rândul locuitorilor și să informeze femeile cu privire la pericolul cancerului de col uterin. "Am aflat azi că există o formă de cancer pe care o putem preveni, singurul cancer pentru prevenția căruia există un vaccin. Pentru că sănătatea locuitorilor din Cumpăna este importantă pentru mine, voi sprijini viitoarele acțiuni de informare și prevenire ale acestui tip de cancer", a declarat primarul Mariana Gâju. 


Medicii de familie implicați în acest demers susțin că această formă de cancer este singura pentru care există un vaccin de prevenire. 


"Doar prin imunizare și educație vom reuși să prevenim cancerul de col uterin. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, s-au administrat peste 175 de milioane de doze de vaccin anti-HPV în toată lumea și nu au fost semnalate efecte adverse. Medicii de familie au un rol important în a oferi informații corecte și, alături de autoritățile locale, trebuie să se implice în programe de educație și de prevenire a cancerului de col uterin", a declarat dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie.


Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinarea împotriva Human Papilloma Virus (HPV) și prin screening-ul periodic la medicul specialist. Ambele metode de prevenție sunt oferite gratuit de către Ministerul Sănătății.


Vaccinarea anti-HPV este disponibilă fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani, printr-o solicitare adresată medicilor de familie, de către părinți.


Femeile cu vârsta peste 26 de ani pot beneficia de testul Babeș - Papanicolau la medicul specialist, printr-o trimitere oferită de către medicul de familie. Țara noastră se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, 3.000 de paciente fiind diagnosticate cu această boală, în fiecare an. Virusul HPV este responsabil de aproximativ 90% dintre cazurile de cancer cervical.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5294 secunde