Concurs Primul simptom al bolii Parkinson: pierderea mirosului

341

Articole de la același autor

Pacienții cu Parkinson ajung la medic atunci când boala este deja într-un stadiu avansat, iar leziunile neurologice sunt grave. Ultimele studii realizate în domeniu arată, însă, că primele simptome ale acestei afecțiuni sunt de natură digestivă sau olfactivă, nicidecum neuronală.

"La peste 80% dintre pacienții cu boala Parkinson un semn foarte precoce este scăderea simțurilor, până la pierderea lor. De altfel, este un simptom care nu deranjează", a arărat Ovidiu Băjenaru, președintele Societății Române de Neurologie.

Totodată, au fost realizate studii pentru a se stabili cauzele acestei afecțiuni. Rezultatele arată că aproximativ 15% dintre formele de Parkinson au o cauză genetică, în timp de la restul de 85%, cauza nu a fost încă descoperită. "Au fost realizate studii pe grupuri mari în familii unde există boala Parkinson. Acestea au scos la iveală faptul că, statistic vorbind, există mai mulți oameni din diverse generații care dezvoltă boala. Practic, s-a întâlnit ceea ce numim predispoziție genetică. S-a observat că pot fi depistate mici defecte genetice a căror simplă prezență la un pacient nu generează boala. Pe de altă parte, situația cea mai frecventă arată că probabil există această predispoziție, la care se adaugă mai mulți factori de mediu care împreună ar putea genera boala", a mai spus specialistul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 20 Iunie 2011
Stire din Sănătate : Bolile pe care le aduce vara
Pagina a fost generata in 1.4971 secunde