Prinde aroma scorțișoarei și profită de beneficiile ei!
Articole recomandate
Copil de 2 ani diagnosticat cu tuse convulsivă şi rujeolă. Copilul nu a fost vaccinat de când s-a născut
17 Mai 2024
Recomandări despre cum să ne protejăm de una dintre cele mai periculoase plante din România
14 Mai 2024
Presărată peste orezul cu lapte, în cafeaua de dimineață sau în plăcinta cu mere, scorțișoara este unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite condimente. Însă puțini știu că din scoarța copacului de scorțișoară se fac și medicamente tradiționale care se utilizează în toată lumea.
Mii de ani, scorțișoara a fost prețuită datorită proprietăților sale medicinale, iar în antichitate era un cadou scump destinat regilor. Știința modernă confirmă acum ceea ce oamenii au știut instinctiv de-a lungul timpului. Astfel, cercetările au dovedit o parte din beneficiile scorțișoarei.
Sursă bogată în antoxidanți
Antioxidanții protejează organismul de stresul oxidativ provocat de radicalii liberi. Scorțișoara este încărcată cu antioxidanți puternici, precum polifenolii. Într-un studiu care a comparat activitatea antioxidantă a 26 de condimente, scorțișoara a câștigat detașat în fața unor superalimente precum usturoiul și oregano. În plus, unele cercetări au arătat că antioxidanții din scorțișoară pot avea proprietăți antiinflamatoare.
Scorțișoara reduce riscul bolilor cardiace
Oamenii de știință fac legătura între consumul de scorțișoară și un risc redus de boli de inimă, cea mai frecventă cauză de deces din lume.
Studiile americane au arătat că la persoanele cu diabet de tip doi, un gram de scorțișoară pe zi are efecte benefice asupra componentelor principale ale sângelui: reduce colesterolul total, colesterolul LDL și trigliceridele, în vreme ce colesterolul HDL rămâne stabil. Totodată, studiile realizate pe animale relevă faptul că scorțișoara scade tensiunea arterială. Combinate, toate aceste aspecte pot să diminueze vizibil riscul bolilor de inimă.
Ține diabetul la distanță
Mai multe studii arată că scorțișoara poate crește sensibilitatea la insulină, responsabilă cu reglarea metabolismului și transportul glucozei din fluxul sanguin, în celulele corpului. Tot mai multe persoane devin rezistente la efectele insulinei, ceea ce duce la boli grave precum sindromul metabolic și diabetul de tip doi.
Ajutând insulina să-și facă treaba, scorțișoara scade nivelul glicemiei, de unde rezultă efectul său puternic împotriva diabetului.
Scorțișoara poate avea efecte anticancer
S-a demonstrat că scorțișoara combate infecțiile bacteriene și fungice și poate avea efecte benefice în tulburările neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson. De asemenea, ea poate oferi protecție și împotriva cancerului. Totuși, cercetările continuă deoarece studiile care au relevat aceste efecte au fost efectuate numai pe animale.
Profitați din plin de beneficiile scorțișoarei, mai ales că vremea rece de afară și sărbătorile care se apropie cu pași repezi aduc cu ele arome noi, care își fac loc, treptat, în alimentația de zi cu zi.
Alexandra ZAMFIR
Mii de ani, scorțișoara a fost prețuită datorită proprietăților sale medicinale, iar în antichitate era un cadou scump destinat regilor. Știința modernă confirmă acum ceea ce oamenii au știut instinctiv de-a lungul timpului. Astfel, cercetările au dovedit o parte din beneficiile scorțișoarei.
Sursă bogată în antoxidanți
Antioxidanții protejează organismul de stresul oxidativ provocat de radicalii liberi. Scorțișoara este încărcată cu antioxidanți puternici, precum polifenolii. Într-un studiu care a comparat activitatea antioxidantă a 26 de condimente, scorțișoara a câștigat detașat în fața unor superalimente precum usturoiul și oregano. În plus, unele cercetări au arătat că antioxidanții din scorțișoară pot avea proprietăți antiinflamatoare.
Scorțișoara reduce riscul bolilor cardiace
Oamenii de știință fac legătura între consumul de scorțișoară și un risc redus de boli de inimă, cea mai frecventă cauză de deces din lume.
Studiile americane au arătat că la persoanele cu diabet de tip doi, un gram de scorțișoară pe zi are efecte benefice asupra componentelor principale ale sângelui: reduce colesterolul total, colesterolul LDL și trigliceridele, în vreme ce colesterolul HDL rămâne stabil. Totodată, studiile realizate pe animale relevă faptul că scorțișoara scade tensiunea arterială. Combinate, toate aceste aspecte pot să diminueze vizibil riscul bolilor de inimă.
Ține diabetul la distanță
Mai multe studii arată că scorțișoara poate crește sensibilitatea la insulină, responsabilă cu reglarea metabolismului și transportul glucozei din fluxul sanguin, în celulele corpului. Tot mai multe persoane devin rezistente la efectele insulinei, ceea ce duce la boli grave precum sindromul metabolic și diabetul de tip doi.
Ajutând insulina să-și facă treaba, scorțișoara scade nivelul glicemiei, de unde rezultă efectul său puternic împotriva diabetului.
Scorțișoara poate avea efecte anticancer
S-a demonstrat că scorțișoara combate infecțiile bacteriene și fungice și poate avea efecte benefice în tulburările neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson. De asemenea, ea poate oferi protecție și împotriva cancerului. Totuși, cercetările continuă deoarece studiile care au relevat aceste efecte au fost efectuate numai pe animale.
Profitați din plin de beneficiile scorțișoarei, mai ales că vremea rece de afară și sărbătorile care se apropie cu pași repezi aduc cu ele arome noi, care își fac loc, treptat, în alimentația de zi cu zi.
Alexandra ZAMFIR
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole din aceeași secțiune
Miercuri, 09 Decembrie 2015
Miercuri, 09 Decembrie 2015
Miercuri, 09 Decembrie 2015
Miercuri, 09 Decembrie 2015
Miercuri, 09 Decembrie 2015
Miercuri, 09 Decembrie 2015
Miercuri, 09 Decembrie 2015
Miercuri, 09 Decembrie 2015
Miercuri, 09 Decembrie 2015
Miercuri, 09 Decembrie 2015
Marţi, 08 Decembrie 2015
Marţi, 08 Decembrie 2015