Purtarea lentilelor de contact fără prescripție medicală poate duce la infecții oculare

121
Purtarea lentilelor de contact fără prescripție medicală poate duce la infecții oculare - fondlentile1jpg2-1668177373.jpg

Articole de la același autor

Ochii sunt extrem de delicaţi. Din acest motiv, folosirea lentilelor de contact fără prescripție medicală nu este recomandată, deoarece există anumite riscuri. Cu toate că pot părea interesante pentru o schimbare de imagine, adevărul este că riscurile purtării lentilelor de contact fără prescripție medicală sunt extrem de importante.

De fapt, susţin specialiştii, utilizarea necorespunzătoare poate duce la diverse probleme, de la leziuni la ulcere și infecții şi chiar compromiterea vederii. Prin urmare, acestea trebuie utilizate numai sub supravegherea unui oftalmolog, care va efectua în prealabil testele corespunzătoare. La ora actuală, pe piaţă există o mulţime de tipuri de lentile de contact, în funcție de materiale, scop și durata purtării moi sau rigide. Primele sunt realizate dintr-un material care permite trecerea oxigenului. În acest fel, utilizatorul le poate folosi câteva zile fără disconfort. Cele rigide sunt mai puțin flexibile și, prin urmare, rezistă puțin mai mult. După cum sugerează și denumirea, primele sunt de unică folosință, iar cele pentru utilizare prelungită au o durată de viață mai lungă. Unele se pot purta săptămâni întregi, deși este convenabil ca ochii să se odihnească noaptea. De asemenea, există lentile corective sau cosmetice. Primele sunt folosite pentru a corecta o problemă de vedere, cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Cele cosmetice sau colorate sunt folosite la petreceri, evenimente speciale sau pur și simplu pentru că persoana în cauză dorește să-și schimbe aspectul. Cu toate acestea, utilizarea lor implică anumite riscuri.

De ce este necesară o prescripție medicală pentru lentilele de contact?


După cum am menționat, lentilele de contact corective trebuie să fie adaptate nevoilor particulare ale fiecărei persoane. Prin urmare, mersul la oftalmolog este obligatoriu. Abia după un examen oftalmologic, profesionistul poate obține formula potrivită pentru a recomanda lentile personalizate.


Potrivit dr. Amalia Petrescu, oamenii sunt expuşi multor riscuri dacă poartă lentile de contact fără prescripție medicală. De ce? Pentru că acestea sunt plasate pe ochi și, prin urmare, sunt în contact cu suprafața corneei, or, acest lucru implică deja riscuri. În plus, purtarea lentilelor de contact fără prescripție medicală crește șansele de rănire sau infecție. Deoarece nu sunt create special pentru ochiul unei persoane, lentilele de contact fără prescripție medicală nu se potrivesc întotdeauna perfect, iar acest lucru poate duce la o abraziune a corneei. Această leziune, în general traumatică, constituie 10% din cazurile de accidente oculare. Cu toate acestea, poate apărea și din alte cauze, cum ar fi uscarea ochilor sau factori neurotrofici. Totodată, purtarea lentilelor de contact fără prescripție medicală poate duce la infecții oculare, iar unele dintre ele, cum ar fi keratita, sunt grave. De asemenea, lentilele mai pot duce la apariția conjunctivitei alergice. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4049 secunde