Lentilele de contact, o alternativă modernă a ochelarilor

633
1

Articole de la același autor

Lentilele de contact reprezintă alternativa perfectă pentru ochelari. Studiile și cercetările au făcut posibil ca, în prezent, lentilele de contact să poată corecta miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiția, astfel că ele nu sunt utilizate doar pentru a se înlătura ochelarii în cazul persoanelor cu probleme vizuale. 

Există multe tipuri de lentile de contact, iar alegerea lor se va face în funcție de corecție, dar și de modul de purtare. Tendința actuală este către purtarea lentilelor cu înlocuire zilnică, minimalizându-se riscurile de apariție a problemelor.

"Alegerea optimă atât pentru ochii, cât și pentru stilul de viață propriu purtătorului trebuie făcută într-un centru specializat, de către oftalmolog sau optometrist, cu probă, stabilindu-se parametrii esențiali cât mai exacți pentru adaptare și îngrijire. Sunt numeroase diferențe între lentilele de contact din punct de vedere al corecției, al regimului de purtare, al materialelor din care sunt confecționate, dar și al designului acestora", a declarat, pentru "Cuget Liber", Cătălina Rotaru, optometrist în cadrul clinicii de oftalmologie Cătălina Optic, din Constanța.

Care sunt avantajele

Îngrijirea corectă, înlocuirea frecventă a lentilelor și examinările periodice efectuate de specialist sunt esențiale pentru menținerea sănătății ochilor.

"Toate tipurile de lentile de contact trebuie adaptate individualizat, ceea ce face ca ele să nu trebuiască purtate în comun cu altcineva. Acestea sunt foarte moi, subțiri și flexibile și, cel mai important, mențin hidratarea, deci sporesc confortul, imitând forma ochiului purtătorului. Înlocuite cât mai frecvent, lentilele își vor păstra întotdeauna senzația de curat, proaspăt și lejer. Nu există limită de vârstă pentru purtare, ele putând fi purtate și de copii și de vârstnici, singura restricție fiind prezența unei contraindicații, pe care o va stabili tot specialistul", completează optometristul Cătălina Rotaru.

Diversitatea este cuvântul de ordine

Lentilele de contact se pot clasifica în două categorii principale, în funcție de posibilitatea de purtare nocturnă.

Sunt lentile de contact pentru purtare zilnică, ce pot fi purtate pe toată durata zilei și trebuie scoase în fiecare seară, înainte de culcare.

Unele lentile pentru purtare zilnică se aruncă la sfârșitul zilei de utilizare, în timp ce altele sunt aruncate după una, două sau patru săptămâni. În cazul în care lentilele sunt refolosite, ele trebuie curățate și dezinfectate înainte de următoarea purtare.

Există și lentilele de contact pentru purtare extinsă, care sunt purtate peste noapte până la finalul perioadei de purtare, conform recomandării specialistului.

Optometristul sau oftalmologul pot oferi mai multe informații despre lentile, împreună cu sfaturi generale referitoare la protecția optimă a ochilor unui pacient. Mai mult, aceștia vă pot ajuta cu sfaturi în privința îngrijirii și întreținerii lentilelor și vă pot da soluții atunci când intervin probleme în timpul purtării lor.

Comentează știrea

Palicaru
13 martie 2013
pretul

Toate bune si frumoase,dar nici o referire la pret.Daca trebuie sa le schimbi zilnic este foarte important daca nu cel mai important ,pretul.Era cel mai important lucru care trebuia sa apara in articol

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4155 secunde